Nærmere løsning i BTs lokalaviser

Gjenstår å avklare to av åtte årsverk, ifølge ledelsen.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentar fra lederen av redaksjonsklubben i Strilen)

Ansatterepresentantene kom som ventet i mindretall i styrene for lokalavisene Strilen og Vestnytt tirsdag. De ansattes krav om frivillig nedbemanning ved hjelp av såkalt åpne sluttpakker ble stemt ned av flertallet, det vil si eierrepresentantene. Ifølge ledelsen i avisene er man imidlertid kommet langt på vei mot en løsning uten oppsigelser.

Lederen av redaksjonsklubben i Vestnytt, Karstein Sæverås, avventer nå hva som skjer videre. Situasjonen har vært tilspisset i de to avisene.

– Ansatterepresentantene i avisstyret vårt fikk nå markert hva som er de ansattes synspunkt. Det er viktig å ha dette protokollert. Så får vi se hva ledelsen nå kommer med og gjennomføre drøftelser, sier han.

– Nær løsning

Det meste av den vedtatte nedbemanningen i Strilen og Vestnytt er nå håndtert og avklart, ifølge Sveinung Tvedt, som er daglig leder i begge lokalavisene. De skal til sammen kutte 7,8 årsverk, fordelt på redaksjon og øvrige avdelinger.

De ansatte har reagert sterkt på prosessen. De mener at eierne, Bergens Tidende, grep inn og omgjorde et tidligere styrevedtak om å gjennomføre nedbemanningen ved hjelp av sluttpakker eller andre frivillige tiltak. (Avnittet er endret for å tydeliggjøre at dette er de ansattes saksframstilling, red.anm.)

– Det gjenstår et par årsverk som vi nå må håndtere, i tråd med styrevedtakene. Resten er nå avklart ved hjelp av naturlig avgang og andre løsninger, sier Tvedt.

Han ønsker ikke å utdype hvilke andre løsninger som er tatt i bruk. Tidligere i prosessen har blant annet lønn i oppsigelsestiden uten arbeidsplikt vært nevnt som en mulighet.

– Er det fortsatt fare for oppsigelser i de to avisene?

– Dette er en sak som må løses innenfor de spillereglene som finnes. Det  eneste styrevedtakene sier er at vi ikke tilbyr åpne sluttpakker. Men det betyr ikke at vi setter folk på gaten. Det finnes mange grep man kan ta, noe vi nå skal snakke med de aktuelle personene og de tillitsvalgte om, sier Tvedt.

Frivillig avgang

Tidligere i høst ble det kjent at to av de fire årsverkene som skal kuttes i Vestnytt er blitt avklart ved at to medarbeidere har sagt opp jobbene sine. Klubbleder Sæverås sier til Journalisten at han nå er informert om at det er funnet en løsning for ytterligere en medarbeider i markedsavdelingen. I tillegg ligger det an til at et vikariat i 80-prosents stilling i redaksjonen blir avviklet.

– Vi må gjennomføre drøftelser med ledelsen om dette vikariatet. Dermed gjenstår en 20-prosents stilling som ikke er avklart, sier Sæverås.

Frykter oppsigelser

Lederen av redaksjonsklubben i Strilen, Ketil Tjore, har følgende kommentar:

– Redaksjonsklubben synest det er trist at det nå blir oppsigelser i avisa. Dette skjer etter en prosess der bruk av sluttpakker hele veien har blitt satt opp som virkemiddel for å klare ei frivillig nedbemanning, helt fram til det ble avvist av styreleder i styremøtet 19. august. Med god støtte fra NJ i Schibsted, NJ sentralt og konserntillitsvalgte klarte vi å få saken om nedbemanning opp til ny behandling i styret. Desverre ble ikke utfallet slik vi hadde håpet, men det gleder oss likevel litt at viljen til å kompensere de som må gå, ser ut til å være litt større enn ved forrige runde.

Han legger til:

– Nå som eieren har vedtatt dette to ganger, er det lite redaksjonsklubben kan gjøre annet enn at vi så godt vi kan støtter de som rammes av oppsigelser.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS