16-åring får pressekort

Tre elever i videregående skole, blant dem Kristoffer Øverli Andersen, ble onsdag medlemmer av Norsk Journalistlag. 16-åringen gleder seg mest til å få pressekort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En glad Kristoffer Øverli Andersen ser for seg et langvarig forhold til NJ.

– Dette var moro og spennende. Det blir fint å få pressekort, og dermed et ordentlig bevis på at jeg er journalist. Jeg har opplevd at en del arrangører ikke helt tror på at jeg er journalist når jeg er ute på jobb. Man blir tatt mer seriøst som medlem av NJ, sier han.

Lillehammer-gutten og de to andre er de første elevene i videregående skole som gis dispensasjon fra NJs gjeldende medlemskapsvedtekter.

Dispensasjon

De tre elevene kvalifiserer egentlig ikke for medlemskap, men landsstyret valgte å bruke dispensasjonsmuligheten i vedtektenes paragraf 3G. Seinere kan det bli aktuelt for NJ å endre vedtektene og åpne opp formelt for elevmedlemskap.

Landsstyrets vedtak er en følge av NJs ønske om å knytte til seg medlemmer i videregående skoler og folkehøyskoler. Betingelsen landsstyret stilte for å innvilge elever medlemskap, er at de har en tilknytning til og utfører journalistisk arbeid for redaksjoner. Dette blir gjeldende kriterium ved vurdering av liknende søknader. Landsstyret valgte å ikke stille noe krav om inntektsnivå.

Travel frilanser

Kristoffer går i 1. klasse på Lillehammer videregående skole og er travelt opptatt som frilansjournalist og -fotograf ved siden av lekselesingen.

– Jeg jobber stort sett hver helg, pluss to kvelder i uka, forteller han.

Den største oppdragsgiveren hans er Gudbrandsdølen Dagningen, men Kristoffer har også gjort jobber for blant andre NRK, Dagbladet og bildebyråer. Målet hans er klart:

– Jeg skal bli journalist eller fotograf, fastslår han.

NJ har ved et par tidligere anledninger tatt opp 16-17 år gamle medlemmer, som har vist seg å fortsette i yrket. Det skjedde for en god del år siden, og under andre vedtekter.

Økende interesse

I den seinere tid har NJ opplevd en økende interesse fra elever i videregående skoler og folkehøyskoler. NJs arbeidsutvalg (AU) har vurdert de formelle mulighetene for medlemskap, men konklusjonen var at dagens vedtekter ikke gir noe generelt grunnlag for å ta opp disse gruppene. Derimot mente AU at de kan vurderes enkeltvis, ut fra dispensasjonsparagrafen.

Under landsstyrets behandling onsdag framsatte Audun Solberg fra VG et forslag om å sende saken tilbake til AU. Han foreslo at utvalget, i løpet av våren 2008, skulle legge fram forslag til en ordning med en løsere tilknytningsform for elever på medielinjene til videregående skoler og folkehøyskoler.

Rekrutteringspotensial

Solberg ønsket seg opprinnelig en formell medlemskapsordning for elevene. Når vedtektene ikke tillater det, ville han ha vurdert andre måter å knytte bånd til de mange elevene som har valgt å gå på medielinjene.

– Utfordringen er å knytte til oss den store gruppen ungdom som vil bli journalister. Da blir det lettere å rekruttere dem seinere, sa han.

Solberg forutsatte at elevene har en erklært ambisjon om å ha journalistikk som yrke. Han så for seg at denne kategorien elever eksempelvis kunne få rabattert abonnement på Journalisten.

Ble nedstemt

Solbergs utsettelsesforslag oppnådde sju stemmer, mens åtte, deriblant AUs fire medlemmer, stemte imot.

NJ-leder Elin Floberghagen understreket behovet for en bredere medlemskapsdiskusjon fram mot landsmøtet i 2009. Det er første anledning til å endre medlemskapsvedtektene, slik at elever i videregående kan tas formelt opp som gruppe. Inntil dette eventuelt er vedtatt, skal landsstyret behandle hver enkelt søknad individuelt.

– Vi snakker om elever som jobber i redaksjoner. Vi bør ha dem som medlemmer, uttalte Floberghagen.

Powered by Labrador CMS