Over 9700 med i NJ

Finanskrise til tross: Medlemsnedgangen i journalistlaget er ubetydelig.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I første kvartal i år har Norsk Journalistlag en nedgang i medlemstallet. Det er første gang på svært lenge at medlemstallet går tilbake, men nedgangen er ikke spesielt stor: 241 meldte seg ut, 212 inn, altså en netto nedgang på 29.

Når landsmøtet åpnes på Gardermoen i neste uke, er det altså fortsatt over 9700 journalister i Norge som hver måned betaler sin skjerv til NJ. Men målet om å passere 10.000 er et lite stykke lengre unna enn i fjor, da nye medlemmer fortsatt strømmet til.

– Det er for tidlig å mene noe sikkert om dette. Tilbakegangen er beskjeden, det stuper ikke, og det er først de siste tre månedene vi har netto tilbakegang. Avisområdet er stabilt, veksten er i nett og eter, sier Elin Floberghagen, leder i NJ.

Økning også innen MBL-området

Hun er slett ikke i stand til å heve pekefingeren og si: Der er finanskrisa! Faktisk er den ikke lett å få øye på i NJs medlemsstatistikk. Usikkerheten blir ikke mindre når NJs mangeårige rådgiver, Tore Sjølie, viser at det er netto tilvekst innenfor NJs største tariffområde, MBL. Rundt en tredel av medlemmene jobber i MBL-bedrifter. I fjor forsvant 71 ut, men 266 nye kom til. Også hittil i år er det netto tilgang, 22 ut og 69 inn.

– Det er ingen tvil om at mange mediebedrifter sliter, men ikke alle. Noen har det til og med ganske greit. Dette er uttrykk for at mediebransjen er en syklisk bransje, og derfor må eiere og bedrifter vise ansvar og avstå fra overilte, kortsiktige og irreversible tiltak, sier NJ-lederen.

Små utslag

En gjennomgang av flere av de store redaksjonene som har gjennomført sparetiltak de siste par årene, viser små utslag. For selv om man har gitt sluttpakker, brukt AFP og andre tiltak, så har man stort sett kuttet stillinger blant eldre og dyre ansatte, men ansatt yngre og billigere folk. Antallet er ikke blitt særlig lavere.

Ser man på dem som har gått ut av NJ i 2008 og hittil i år, er 101 strøket på grunn av kontingentrestanse mens 66 er blitt redaktører. En god del er blitt pensjonister også. NJ ber nå medlemmer som melder seg ut om å oppgi grunn, slik at man vet mer om årsakene.

Flere ledige?

Spørsmålet alle stiller er om det i den nærmeste tiden vil bli mange arbeidsledige. Da gjelder det blant annet for NJ å ha tilbud til de som kommer i en slik situasjon. Dette er også en av sakene det er satt av tid til på landsmøtet neste uke.

For dem som er opptatt av NJs inntekter i form av kontingent, er det alltid interessant å skjele til informasjons- og kommunikasjonsbransjen, som kunne være et betydelig potensial for medlemsvekst i NJ. Men den døra er stengt. Det ser ikke ut til å være noen interesse for å slå seg faglig sammen med dem som ofte er journalistenes motparter i hverdagen.

Powered by Labrador CMS