Uenighet om politisk streik

Det er delte meninger blant journalister i landets ledende medier om NJs beslutning om å delta i en eventuell politisk streik mot regjeringens forslag om økt bruk av midlertidig ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten har vært i kontakt med en rekke enkeltjournalister for å høre deres oppfatning om vedtaket i NJs landsstyre tirsdag. Vi har konsentrert oss om politiske og økonomiske reportere, som nok er den gruppen som tydeligst ser et dilemma ved å skulle delta i en streik mot regjeringen.

Enkelte velger ikke å uttale seg før de har fått konsultert sine respektive klubber, men noen har allerede gjort seg opp en mening.

Åsne Haugli

, politisk journalist Dagens Næringsliv:

- Jeg forstår argumentasjonen til mindretallet i landsstyret. Det er problematisk å skulle delta i en politisk streik. NJ som frittstående forbund skal ikke stå med begge beina i en samfunnskonflikt. På den annen side er dette en viktig sak, og jeg er ikke motstander av at NJ skal markere sitt syn.

Elisabeth Skarsbø Moen

, politisk journalist i VG:

- Dette er et helt galt vedtak. Vi har heltidslønnede tillitsvalgte i NJ, som bør være velartikulerte nok til å si fra om hva vi mener om ulike fagligpolitiske spørsmål. Journalister bør som hovedregel ikke delta i demonstrasjonstog. Selv har jeg deltatt i ett etter at jeg ble journalist, fakkeltoget etter drapet på Benjamin Hermansen.

Terje Valestrand

, politisk journalist og klubbstyremedlem i Bergens Tidende, tidligere leder av Stortingets presselosje:

- Jeg støtter vedtaket fullt ut. Det er på høy tid at vi journalister kommer oss på banen og deltar i spillet, og ikke bare sitter på tribunen og heier. Generelt sett er det viktig at NJ viser muskler i en tid preget av innstramninger og store krav til utbytte. Jeg ser at det er et dilemma for politiske reportere å delta i en politisk streik, og det vil nok være delte syn på dette. Men noen av oss ønsker å delta. Saken handler om faglige rettigheter og ikke om politikk i bred forstand.

Geir Helljesen

, politisk journalist i NRK Dagsrevyen og medlem av NRKs styre:

- Jeg er medlem av en fagforening som støtter politisk streik. Da forholder jeg meg til det.

Arbeidsutvalget i Aftenpostens redaksjonsklubb ble samlet til et møte i dag for å diskutere NJs streikevedtak. Utvalget stiller seg solidarisk bak vedtaket, opplyser nestleder i redaksjonsklubben og økonomijournalist

Siri Gedde-Dahl

til Journalisten.

- Arbeidsutvalget mener at det er spesielt at NJ går til politisk streik, men situasjonen er også relativt spesiell. Det er et stort problem med midlertidig ansatte, og NJ bør være et fagforbund som markerer det. Som journalistorganisasjon er det vanskelig å markere seg politisk, og derfor må protesten være rettet mot den helt konkrete enkeltsaken og ikke mot regjeringens forslag til statsbudsjett, sier Siri Gedde-Dahl.

Powered by Labrador CMS