Nina Johnsrud. Foto:Kathrine Geard

Honnør til Johnsrud

Krimjournalist Nina Johnsrud fikk onsdag ettermiddag overrakt Fritt Ords Honnør.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Vi må være åpne om trusler. Det hadde vært lettere for meg om den andre journalisten som ble truet og våre to redaktører sto fram sammen med meg, sa Nina Johnsrud i sin takketale etter at hun hadde mottatt Fritt Ords Honnør i ettermiddag. 

Dagsavisens krimjournalist mener mediene bør utarbeide felles retningslinjer for hvordan man bør håndtere trusler mot journalister. Og mener trusler må ses på som trusler mot mediet ikke mot enkeltjournalister.

Modig

Begrunnelsen for tildelingen er Nina Johnsruds modige journalistikk og forsvar av ytringsfriheten.

- Jeg føler dette som en utrolig anerkjennelse, sa journalisten til en sal stappfull av kolleger fra en rekke medier.

 Johnsrud mottok 12. oktober i år en trussel etter å ha avslørt at ekstreme islamister tar jegerprøven for å skaffe seg våpen på lovlig vis. Lederen av gruppa Profetens Ummah er varetektsfengslet og siktet for trusler mot henne og en annen journalist, i tillegg til andre forhold. Hun har også tidligere vært alvorlig truet som følge av sitt arbeid. I 2006 ble det avfyrt fire skudd mot Johnsruds bolig.

I etterkant av den siste trusslen har Johnsrud vært åpen og frontet saken, selv om avisledelsen valgte anonymisering.

– Det var absurd å sitte taus for en som har levd av ytringsfrihet i alle år. Jeg mener det var feil å late som om det ikke var kommet en alvorlig trussel. Hensikten er jo å true folk til taushet, sa Johnsrud i et intervju med Journalisten

 

 

Powered by Labrador CMS