Forsker advarer mot nattlige forhandlinger

Forhandlere som mekler utover nettene i lønnsoppgjørene er å regne som promillekjørere, mener søvnforsker Alvhild Alette Bjørkum ved Universitetet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Også i år måtte man ta nattetimene til hjelp for å få i land tariffavtalene for journalister. Riktignok gikk meklingen i MBL-oppgjøret forholdsvis greit, men i NRK meklet man hele natten og langt ut på dagen neste dag før streiken trådte i kraft. Men også ved tidligere oppgjør har man både forhandlet og meklet lenge etter de oppsatte frister. Rekorden for overtidsmekling i journalistoppgjørene er fra MBL-oppgjøret i 2000, da det ble meklet langt inn i dag to.

Nå vil tidligere NJ-leder Sven Egil Omdal, kulturredaktør i Stavanger Aftenblad, ha et forbud mot at partene sitter både en og to netter uten søvn på meklingsmannens kontor.

– Lønnsforhandlinger skal ikke være den store styrkeprøven. Det kan ikke være riktig at viktige beslutninger skal tas av folk som er så trette at de knapt kan stave navnet sitt, sier Omdal.

Han mener det er en tendens til at man sitter lengre og lengre i mekling, og at dette bør man få slutt på. Derfor foreslår Omdal at man innfører en absolutt grense på for eksempel fire timer. Er meklingsfristen midnatt, så må man bli enige senest i løpet av fire timer. I motsatt fall er det konflikt.

Søvn er livsviktig

Førsteamanuensis Alvhild Alette Bjørkum ved Universitetet i Bergen er enig med Omdal, bortsett fra at hun vil ha endelig slutt allerede ved midnatt.

– Søvn er livsviktig og alle bør ha en god natts søvn. Man er ikke ved sine fulle fem når man har droppet søvnen en natt, sier hun.

– Tror du folk som har sittet oppe hele natten i mekling er gode forhandlere med evne til å finne løsninger?

– Det er mange ting som blir påvirket av en våkenatt. Det er gjort flere tester, der man ser på bestemte reaksjonsmønstre eller hukommelsestester og sammenlikner med for eksempel promille. Da skal det ikke så mye til. Du får redusert konsentrasjonsevne og du får redusert reaksjonsevne om du har vært våken en hel natt. I noen tester kan en uteblitt natts søvn tilsvare omtrent én promille. Det er jo litt heftig når vi tenker på at i veitrafikken har vi en grense på 0,2 promille.

«Halvfulle» forhandlere

– Så disse forhandlerne er nærmest for halvfulle å regne?

– Dersom en sammenlikner med det som har vært sett i noen tester, ja. Og det er klart at innovativ og fleksibel tankegang samt raske, rasjonelle beslutninger blir påvirket. De kognitive funksjoner er ikke slik de bør være etter en natt uten søvn, og i hvert fall ikke to, sier søvnforskeren.

Verken tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster eller NJs forhandlingsveteran Bente Sabel vil uten videre akseptere Sven Egil Omdals forslag. Webster sier at partene alltid vil ha et eller flere spørsmål som de ikke vil snakke om før de står på kanten av stupet.

– Partene kan trekke seg når de vil, men så lenge det er håp om enighet, så vil de ikke det. Jeg vil jo minne om at de aller fleste meklingene som trekker ut utover fristen ender med en løsning. En striktere håndheving av meklingsfrister vil trolig medføre flere konflikter, sier Webster.

Bjørneboe skrev best i fylla

Bente Sabel i NJ vil heller ikke ha noen endelig tidsfrist for mekling i oppgjørene.

– Den sammenlikningen med promillekjøring vet jeg ikke om jeg kjøper helt. Jeg mener å ha lest at Bjørneboe skrev de beste tingene sine i fylla, og jeg er i hvert fall mye mer kreativ utpå kvelden enn klokken åtte om morgenen, sier Sabel.

– Hva gjør dere, da?

– Mekling er veldig mye venting. Noen leser en bok, noen spiller kort. Vi spiser snop og vi jobber.

– Er det en løsning å avslutte på et bestemt tidspunkt og så fortsette igjen neste morgen?

– Nei, det blir litt sånn «Flytt tilbake til start». Vi skal skjerpe oss og ingen er kjempebegeistret for å sitte en natt hos riksmeklingsmannen, men jeg tror også dette presset bidrar til løsninger, sier hun.

Norgesrekord med dusj

Opprinnelig var det Reidar Webster som hadde Norgesrekorden i overtidsmekling, men rekorden innehas nå av advokat Elisabeth Stenvig hos Regjeringsadvokaten.

– Jeg er ikke helt sikker, men det var vel i 2000. Jeg har hatt lange meklinger med flere, blant annet i SAS Braathens-oppgjøret, men journalistene har vel meklet lengst. Da må jeg få legge til at det tok litt ekstra tid den gangen fordi jeg dro hjem og tok en dusj også, sier Stenvig.

Powered by Labrador CMS