Tror på Nord-Norge

Odd Reidar Øie begrunner sin interesse for Harstad Tidende Gruppen med en stor tro på vekst i Nord-Norge. Finansieringen av et eventuelt kjøp er ikke noe problem, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det skjer mye i Nord-Norge, og jeg tror det kommer til å bli stor vekst der. Jeg har blant annet god erfaring fra Helgelands Blad, der jeg sitter i styret. Den er blant de mest lønnsomme avisene i landet, og et bevis på de gode mulighetene i Nord-Norge, mener Øie.

Etter å ha kjøpt aksjer i norske aviser siden 1969 har han i dag interesser i 21 mediebedrifter, og han sitter i styret til fire av dem. Han har investert i langt flere, men til sin store irritasjon ble han på 90-tallet tvangsutløst fra Orkla Media-avisene Gjengangeren, Tønsbergs Blad, Sandefjords Blad og Haugesunds Avis. Nå truer A-pressen med å gjøre det samme i avisa Hadeland.

Imperium i nord

Øie drømmer om et medieimperium i nord, bygget på Harstad Tidende Gruppen (HTG). Blant annet ser han for seg at Helgelands Blad, der han eier ti prosent av aksjene, kan bli innlemmet i HTG.

Øie forsikrer at han selv og eventuelt andre investorer som måtte bli med på en overtakelse av HTG, har tilstrekkelig finansiell styrke.

– Finansieringen er ikke noe problem i det hele tatt. De andre er også veldig interesserte, og dette kan ordnes på dagen, sier han.

Øie forteller at han i forbindelse med Media Norge-saken signaliserte til konsernsjef Kjell Aamot og konserndirektør Birger Magnus i Schibsted at han egentlig var mer interessert i å overta Harstad Tidende Gruppen enn å bli aksjonær i det nye konsernet.

Et talent

– Jeg ville ikke være stolt av å være stor aksjonær i Media Norge, med Schibsted i en så dominerende rolle, sier han.

Øie startet i 1969 med én aksje i Asker og Bærums Budstikke, der han har arbeidet siden han var 17 år. Fire år tidligere startet han som avisbud, først for Aftenposten og så for Budstikka. Han åpenbarte et talent for abonnementssalg og samdistribusjon.

– Jeg solgte tusen abonnement på ett år da jeg kunne tilby folk Budstikka samme dag den kom ut. Den gang hadde ikke avisa egne bud i mitt område, men kom med posten dagen etter, forteller Øie.

Frokostmøte

Øie bekrefter at det var han som tok initiativ til opsjonsavtalen som ble inngått mellom Schibsted og en gruppe aksjonærer i Stavanger Aftenblad, i forkant av generalforsamlingen om Media Norge 15. februar. Under en frokost dagen før ble Aamot informert av Øie om at han hadde sikret seg en rekke fullmakter fra fusjonsskeptikerne i Stavanger, og Øie forteller at han også benyttet anledningen til å fremme sitt ønske om å overta HTG.

Øie, som er skeptisk til Media Norge, fikk 84,2 millioner kroner for å selge sine fem prosent av aksjene i Aftenbladet. Motytelsen var at han og de andre selgerne støttet Schibsted og stemte ja til fusjonen på generalforsamlingen.

Medietilsynet har som kjent Media Norge-saken til behandling, og det er ventet et høringsdokument i løpet av april.

Sentral investor

Personlig og gjennom sitt selskap Amble Investment sitter Øie på aksjer i et 20-talls aviser og mediehus i Norge, blant dem store selskaper som Dagbladet, Bergens Tidende, Adresseavisen og Norges Handels og Sjøfartstidende. Han beskrives som beskjeden og heller tilbakeholden av natur, men gjennom sitt eierskap har han vært sentral i en rekke stridigheter.

Øie har vært gjennom omfattende rettstvister, blant annet som følge av sine aksjekjøp i Gudbrandsdølen og i Østlendingen på 90-tallet. Stridens kjerne var lokalavisenes skepsis mot investorer som ikke var bosatt i avisenes nedslagsfelt.

Øie har klart å beholde den nest største aksjeposten på 11,1 prosent i Østlendingen, etter en langvarig strid som endte helt i Høyesterett. Nå ser han på seg selv som en buffer mot Edda Media, som har kjøpt seg opp til 67 prosent og ønsker å overta hele avisa. Så lenge Øie sitter på sine aksjer kommer ikke Edda opp i 90 prosent, som er nødvendig for å kunne tvangsinnløse minoritetsaksjonærene.

Garantist

Dette morer Øie seg åpenlyst over.

– Jeg sitter som en slags garantist i Østlendingen nå. De lokale aksjonærene, som tidligere var imot meg, bukker omtrent når jeg kommer dit, flirer han.

Øie har også vist interesse for digitale medier. Blant annet kjøpte han tidlig aksjer i Nettavisen, som nå eies av TV 2.

Posten på én prosent i Vårt Land forklarer han slik:

– Jeg må jo tenke på det som kommer etterpå, også.

Powered by Labrador CMS