Slutt på slitte jeans og t-skjorter i NRK

Nyhetsredaktør Per Anders Johansen vil ha slutt på at NRK-medarbeidere stiller på jobb i «slitte jeans, T-skjorte eller annet fritidsantrekk».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kle dere for anledningen, er den klare meldingen som nyhetsredaktør Per Anders Johansen tidligere i uken sendte ut på e-post til samtlige ansatte i nyhets- og distriktsdivisjonen i NRK. Johansen har sett seg lei på at NRK-medarbeidere stiller på jobb i antrekk godt i overkant av det som kan betegnes som «casual wear».

Og NRK-medarbeidere Journalisten har snakket med, støtter redaktørens klesdirektiv.

– Et ord i rett tid, sier påtroppende Bejing-korrespondent Ole Torp.

– Som journalister lever vi av å kommunisere, og da må vi også ta høyde for hvilke signaler vi sender gjennom våre klær. I visse situasjoner kan t-skjorter og slitte jeans være unødig provoserende, for eksempel når du møter mennesker ved høytidelige anledninger, begravelser eller lignende. I bunn og grunn handler dette om å vise respekt, både overfor seg selv og kilder, sier Per Anders Johansen.

Problemstillingen skal ha vært under observasjon i lang tid, men etter det Journalisten erfarer skal det ha vært to episoder i forrige uke som utløste denne ukes klesdirektiv.

«Litt pent, bukse og jakke eller tilsvarende»

I e-posten skriver Johansen:

«For at NRK Nyheter skal fremstå med autoritet og respekt i våre sendinger og overfor våre kilder, er det viktig at våre reportere, live reportere og korrespondenter kler seg passende for situasjonen. Dvs. litt pent, bukse og jakke eller tilsvarende. I noen situasjoner - for eks særlig høytidelige begivenheter - vil det også være nødvendig med slips, og tilsvarende for kvinnelige medarbeidere.

Når vi er ute i felten og f.eks rapporterer om uvær, katastrofer eller går direkte fra eller lager reportasjer i «krigssoner» og lignende må vi selvfølgelig velge antrekk som passer til den situasjonen.

Det er ikke greit å stille på direkten, med standup i reportasjer eller i intervjusituasjoner, i slitte jeans, T-skjorte eller annet fritidsantrekk,» slår nyhetsredaktøren fast.

Det har sklidd ut

Dagsrevyens Ole Torp er helt enig med sjefen.

– Det har sklidd litt ut, så dette støtter jeg. Jeg synes folk her må være bevisst på at vi kommer rett inn i stuene til folk. Da må vi se litt ordentlige ut, sier Torp.

Også Hege Iren Nestegard i Dagsnytt synes klesdirektivet er uproblematisk.

– Vi har for eksempel regler for hvordan vi kler oss i Stortinget, og jeg synes parolen om at man skal kle seg for anledningen er grei. Det er ikke i orden når NRK-medarbeidere for eksempel kommer i t-skjorter med slogans eller reklame, sier Nestegard.

Tidligere NRKJ-leder Leif-Kjartan Bjørsvik, som nå er tilbake i NYDI, reagerer ikke negativt på dette direktivet.

– Journalister i NRK må kle seg skikkelig, det har både med yrkesgruppens og NRKs troverdighet å gjøre. Vi møter alle slags folk i løpet av dagen. Dette gjelder ikke bare utegående reportere, men også folk som jobber innomhus. NRK er en stor bedrift, og vi har daglig besøk av alle slags folk fra statsministeren til rusmisbrukere. Vi må være kledd til å møte enhver anledning, sier Bjørsvik.

Powered by Labrador CMS