Sannhetsvitne vil ikke konkludere

Fredriksstad Blads andre ekspertvitne, Gunnar Frydenlund i selskapet Prepix, er ikke ekspert på manipulasjon av bilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frydenlund ble oppringt av redaksjonen i Fredriksstad Blad fredag og bedt om å vurdere bildet der byens ordfører framstår med hettegenser fra MC-klubben Bandidos. Han mener avisa har trukket ham langt.

– Jeg vil ikke kalle meg ekspert på området fotoforfalskninger, sier Frydenlund til Journalisten. – Dessuten ble jeg aldri fortalt at avisa skulle sitere meg.

Forbehold

Fredriksstad Blad gjengir en ganske forbeholden uttalelse fra Frydenlund, som ifølge avisa sa til dem:

«Man kan aldri være hundre prosent sikre i slike vurderinger. Men la meg si det slik: Dersom dette bildet er manipulert, så er det gjort på et utrolig profesjonelt og avansert nivå. Ingen greier å «fake» et bildet til på en slik måte ved å sitte hjemme på gutterommet og leke med Photoshop».

I motsetning til den andre av avisas tre eksperter, Nicolaas A. Kippenbroeck, fikk Frydenlund se hele bildet. Men også han ble bedt om å uttale seg om Bandidos-bildet kunne være manipulert på genseren, ikke om ansiktet kunne være juks.

Standard

– Jeg sjekket bildet med standard programvare, Photoshop. Bildet var veldig komprimert. Dermed kan det teoretisk være manipulert i høyoppløst versjon og så krympet hardt til det ser ut som et MMS-bilde, sier han.

En slik framgangsmåte kan ifølge Frydenlund skjule en bildemanipulasjon.

Viker ikke

Nyhetsredaktør Hans-Petter Kjøge i Fredriksstad Blad er likevel sikker i sin sak.

– Vi har konsultert fire eksperter. De er samstemmige, sier han til Journalisten i ettermiddag. Kjøge opplyser at det bare var Kippenbroeck som fikk et utsnitt av bildet. De to andre avisa ba om en vurdering fra, samt en ekspert ved SINTEF i Trondheim, har sett hele bildet.

– Men nå sier Frydenlund at han ble bedt om å sjekke logoen på genseren. Dermed har vel to av de tre ekspertene dere omtaler i dagens avis, ikke vurdert om ordførerens ansikt kan være lagt inn?

– Frydenlund så hele bildet. Men nøyaktig hvordan ordene falt, vet jeg ikke.

Kjøge sier han sitter igjen med en god følelse etter dagens medieoppstyr. Og legger til:

– Hvis det likevel viser seg at bildet er manipulert, er det interessant å få fram at det sitter folk i Fredrikstad og gjør sånt for å sverte ordføreren.

Powered by Labrador CMS