- Jeg er ganske forbannet

Fredriksstad Blads tredje ekspert også misfornøyd med avisas framstilling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Einar Engebretsen, kursleder i fotokjeden Interfoto, er en av tre eksperter Fredriksstad Blad viser til som begrunnelse for å gjengi bildet av ordfører Eva Kristin Andersen med genser fra MC-klubben Bandidos. De to andre ekspertene sier til Journalisten at avisa har strukket deres uttalelser for langt.

- Jeg har sett hele bildet og vurdert det, sier Engebretsen. Men jeg er langt fra korrekt sitert.

Presiserer

Engebretsen gjengis slik i dagens utgave av lokalavisa:

«For meg ser dette helt klart ut som et genuint og ekte bilde. Ingen av de vanlige tegnene på at noen har foretatt en manipulering, er å finne.»

Overfor Journalisten gjentar Engebretsen at han ikke har sett spor av at ordførerbildet er manipulert. Men han har heller ikke sagt at det er ekte. - Ethvert bilde kan teknisk sett være manipulert. Man kan påvise juks, men ikke påvise at et bilde er ekte.

Ikke ekspert

Engebretsen sier i likhet med Gunnar Frydenlund at det er galt å kalle ham ekspert på området. Han studerte en del eksempler på bildejuks for noen år siden, men driver ikke med dette til daglig.

I likhet med de to andre, ble også Engebretsen bedt om å legge særlig vekt på MC-logoen på hettegenseren. Men han studerte også ansiktet, som etter hans oppfatning kanskje ville vært enklere å manipulere inn i bildet.

Hvis bildet er juks, antar han at det først er satt sammen av to høyoppløste bilder, og etterpå komprimert kraftig. Det gjør en eventuell manipulering langt vanskeligere å oppdage. Han utelukker at to MMS-bilder er satt sammen og sier i likhet med Nicolaas A. Kippenbroeck at bildet iallfall ikke er fikset på et gutterom.

Politisjekk

Samtidig gjengir han tilnærmingen London-politiet har anvendt i sin vurdering av bildebevis:

- Kan bildet bekreftes av den som er avbildet, den som har tatt det eller andre pålitelige vitner? Hvis ikke, antar man at det kan være juks.

Engebretsen føler seg overkjørt av Fredriksstad Bald og vurderer å be om et dementi. - Jeg er litt forbannet.

Nyhetsredaktør Hans-Petter Kjøge i Fredriksstad Blad sier til Journalisten at en fjerde ekspert også mener bildet er ekte.

Også Svein Willassen, en av Norges fremste eksperter på bildebevis, sier til Aftenposten at han ikke ser noen indikasjoner på at bildet er manipulert. Han utelukker langt på vei at hodet er limt inn i bildet.

Powered by Labrador CMS