– En ryddigere NRK-plakat

Kulturminister Trond Giske sier regjeringens forslag til NRK-plakat er blitt ryddigere, og berømmer presseorganisasjonene for gode innspill.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Allmenkringkastingsplakaten for NRK har vært gjennom en stor høring. Og i dag presenterte kulturminister Trond Giske regjeringens forslag. Han la vekt på at plakaten nå er ryddigere i forhold til hva slags type krav som stilles til NRK. Blant annet har departementet lyttet til innspill fra presseorganisasjonene om formuleringer som er brukt om NRKs uavhengighet og ansvar som arena for samfunnsdebatt.

– Vi har særlig hatt nytte av innspill fra presseorganisasjonene. Det har bidratt til større ryddighet i forhold til redaksjonell frihet, sier Giske.

– Dette dreier seg om at NRK ikke skal ha mål om å oppnå noe politisk i forhold til befolkningen, men ha et ansvar for å legge til rette for debatt og være en informasjons- og kunnskapsformidler.

Definerte krav

Giske sier at den nye plakaten også stiller mer konkrete og definerte krav til produksjon og formidling av norsk drama, film og musikk. Kulturministeren understreker at NRK-plakaten ikke har formell juridisk vekt.

– Dette er først og fremst en politisk forpliktende plakat. NRK skal fortsatt styres etter vedtektene, sier Giske.

Men for Stortinget og regjeringen mener han plakaten har stor betydning.

– Vi som oppdragsgivere har behov for å tenke systematisk gjennom hva slags krav vi skal stille til NRK. Palakten reflekterer hvilke forventninger vi har til kringkastingen. Og det danner et grunnlag for vår styring av NRKs oppdrag, sier Giske. Han mener plakaten også er viktig for NRK, som får klare betingelser å forholde seg til.

– Dessuten er det et viktig dokument når man skal evaluere om NRK oppfyller oppdraget. Plakaten betyr også at endringer ikke kan gjøres med et pennestrøk. Hvis man vil legge ned kringkastingsorkesteret må saken tilbake til Stortinget, påpeker Giske.

Greit

Informasjonssjef i NRK, Sigurd Sandvin, sier den nye plakaten er helt grei.

– Vi hadde noen spørsmål da utkastet ble lagt fram. Blant annet hva slags status plakaten skulle ha i forhold til vedtektene. Det er det ryddet opp i, sier Sandvin.

Han understreker at det ikke er noe nytt at NRKs virksomhet er tuftet på pressens etiske regler og Redaktørplakaten.

– Men det er jo greit at det slås fast fra eierens side, sier Sandvin.

NRK ser heller ikke mørkt på at de kommersielle kanalene slipper unna konsesjonskrav etter at det digitale nettet er utbygd.

– Vi ser det bare som en fordel at vi har et definert oppdrag. Lisensfinansieringen er vårt fremste fortrinn, sier Sandvin.

– Men plakaten er selvsagt krevende, og innebærer utfordringer.

Når det gjelder kravene til formidling av norsk kultur og identitet, ser ikke Sandvin noen stor forskjell.

– Ved første øyekast mener jeg dette er innenfor den sfæren vi opererer i i dag.

Powered by Labrador CMS