Klassekampen beveger seg mot sentrum

Klassekampen flytter nærmere Oslo sentrum og slår seg ned nær Akerselva på Grønland. Det samme gjør Dagens Næringsliv og en rekke andre mediebedrifter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Et helt nytt mediemiljø er i ferd med å gro opp langs Akerselvas nedre løp. Klassekampen holder seg så vidt på østsiden av elva når avisa flytter til våren. Fra før er det kjent at 400 ansatte i konsernet Norges Handels og Sjøfartstidende (NHST) vil innta et nybygg på vestre bredd et år seinere, og at TV 2, A-pressen og Egmonts nye nettsatsing flytter til området med over 100 ansatte.

– Vi flytter inn i den såkalte Steplagården, som er første gård på venstre side etter Vaterland bru, når man krysser Akerselva vestfra, forteller Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen til Journalisten.

Første funkisgård

Steplagården er kjent som det første funkis-kontorbygget i Norge, og var ifølge eieren byens høyeste bygning da den sto ferdig i 1933. Klassekampens om lag 40 ansatte flytter inn i 5. og 6. etasje i gården, som har adresse Grønland 4. Avisa er inne i en ekspansjonsperiode og trenger mer plass, bekrefter Braanen. Dagens lokaler i Grønlandsleiret 31 gir ikke tilstrekkelige muligheter for utvidelser.

– Dere beveger dere altså i retning sentrum. Er det noe symbolsk i det?

– Ja, det er jo litt feigt, da, ler Braanen.

– Men vi holder oss på Grønland, som er en bydel i rivende utvikling. Vi har vært her siden vi flyttet fra Bryn midt på 90-tallet. Steplagården er mer synlig i bybildet, og ligger rett over Grønland T-banestasjon. Så nå blir det også lettere å forklare folk hvor vi holder til.

Klassekampen har underskrevet en langtidskontrakt og planlegger å flytte i løpet av påsken neste år.

Andre flytter østover

Mens Klassekampen beveger seg vestover, er andre medier på flyttefot østover i Oslo. Skrått overfor Klassekampens nye lokaler, et par steinkast unna, flytter konsernet Norges Handels og Sjøfartstidende inn i nybygget Akerselva Atrium i april 2009. Konsernet, med Dagens Næringsliv som største publikasjon, forlater da Oslo Børs-området med alle sine 400 Oslo-ansatte.

Konsernet skal leie de fem øverste etasjene i det ti etasjer høye bygget ved Akerselva. I tillegg til DN skal også disse NHST-selskapene flytte til Grønland: DN Nye Medier, TDN Finans, DN TV, DN Søk, Dagens IT, Europower, TradeWinds, Upstream, Smartcom og Nautisk Forlag.

Ikke langt unna, også på vestsiden av Akerselva, ligger Postgirobygget, dit Aftenposten flyttet i 2003. Dagsavisen og Morgenbladet skal i den seinere tid også ha vurdert å bevege seg i retning Grønland.

Nettsatsing på Grønland

Rett før jul flytter rundt 120 ansatte i TV 2, A-pressen og Egmonts nye, felles nettselskap inn i Securitasbygget i Urtegata 9, like rundt hjørnet for Klassekampens nye hovedkvarter. TV 2 Gruppen fisjonerer ut Nettavisen og Side 2 fra TV 2 Interaktiv, som har holdt til i Karl Johans gate 16B.

Ikke langt unna Securitasbygget ligger TV 2 Gruppen og A-pressens katalogtjeneste Derdubor.no og A-pressens Mediehuset Digital. I Christian Kroghs gate, rett over Akerselva, holder også A-pressens nasjonale nettportal for digitale rubrikkannonser, Zett.no, til.

– Vi var først

– Det blir jo fra Akersgata til Akerselva, dette. Men det er vi som først flyttet til Grønland og som har trukket de andre hitover, hevder Braanen med et smil. Han får nok konkurranse fra Nationen, som også har tilhold på Grønland, om den påstanden.

– Vi har vurdert samlokalisering med andre som er på vandring. Men vi syntes det var litt sjarmerende å være for oss selv. Det blir litt høyere leie i Steplagården, men vi har sett på andre alternativer som var atskillig dyrere, sier Braanen.

Powered by Labrador CMS