- Bedre klimadekning ute

Utenlandske medier har en mye bedre og mer balansert dekning av klimasaken enn norske, mener ansvarlig redaktør Ragnar Joramo i alternative Nyhetsblikket.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsblikket.no har utspring i Trondheim og baserer seg på uavhengige skribenter fra inn- og utland. Det uttalte målet er å bevisstgjøre folk og presentere vinkler og saker som andre nyhetsmedier ikke skriver om. Klimaspørsmålet er et av satsingsområdene for den alternative nettavisen.

Bak lyset

Gjennom helga lå for eksempel en kronikk under tittelen ”FNs klimarapport fører deg bak lyset ” på topp. Ansvarlig redaktør Ragnar Joramo sier de prøver å få en viss balanse i debatten og at det er viktig at ulike synspunkter kommer fram. Han mener de såkalte klimaskeptikerne ikke slipper til å så stor grad som de burde i norske medier.

- Se på mediene i USA og England, der er dekningen av klimaendringene en helt annen og langt mer balansert, hevder Joramo.

Han mener vitenskap ikke er absolutte sannheter, men standpunkter basert på sannsynlighet.

- Så lenge det er en viss sannsynlighet for at flertallet av forskerne tar feil, må den prosenten som mener noe annet få komme til orde for å skape motvekt.

Feil framstilt

Joramo mener dessuten FNs klimarapporter blir framstilt feil i mediene.

- Mediene trekker alltid fram de verste scenariene og tar også enhver endring i været til inntekt for klimaendringene, sier Joramo.

Willy Fjeldskaar, professor og sjefsforsker ved IRIS/UiS, mener også at media kunne dekket klimadebatten på en mer balansert måte. I et intervju med Nyhetsblikket.no trekker Fjeldskaar fram en journalist som var lite villig til å lytte, og istedet begynte å opponere mot forskerens synspunkter, som illustrerende eksempel.

- Det var ganske tydelig at han mistenkte meg for å fare med usannheter, sier Fjeldskaar.

Og saken kom heller aldri på trykk.

For langt

Helge Drange, klimaforsker ved Nansen- og Bjerknessentrene i Bergen, mener at det tidligere var viktig for mediene å skape et bilde av at klimaendringene var like sikre som usikre.

– Nå derimot har det dreid i motsatt retning. Hver endring, om det er bøtteregn i Bergen eller tidlig vår i Trondheim, så skylder media på menneskeskapte endringer, men dette er å gå for langt, sier Drange til Nyhetsblikket.no

Han mener også man kommer feil ut når medier og andre bruker tabellen om havstigning i klimapanelets rapport som status for framtidig havstigning. Men Drange understreker at han er generelt positiv til mediedekningen, selv om han noen ganger savner mer edruelighet

Powered by Labrador CMS