Sprøytvarsleren er tilbake

Kjemiprofessor Martin Ystenes er tilbake som sprøytvarsler. Denne gangen ligger omtalen av faktiske og logiske feil i mediene som blogg på VG Nett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Martin Ystenes, som er ansatt ved NTNU, drev nettstedet «Sprøytvarsleren» fra 1996 til 2001. Der skrev han om alle mulige slags tabber, feil, sludder og sprøyt som mediene gjorde seg skyldige i. Men etter fem års drift la han inn årene.

– Det kostet mye tid og så viste det seg at det ble mest morsomheter og få viktige saker. Da ble det litt vanskelig å forsvare tidsbruken, forklarer Ystenes.

VG blogg

Han prøvde seg riktignok en stund under Memos vinger, men der var leserkretsen for liten til at han fikk inn nok tips. Men nå får tjenesten nytt liv. Ystenes fikk nemlig en forespørsel fra VG Nett om han ville legge sprøytvarsleren som blogg der, og det var en sjanse han ikke kunne la være å gripe.

– Nå ligger forholdene veldig godt til rette. VG Nett vil gi Sprøytvarsleren så mye oppmerksomhet at jeg regner med å få masse tips. Jeg håper å lage en side som blir like skarp og morsom som sist. Det vil folk gjerne lese, sier Ystenes.

Men han vil også skrive om viktigere saker. Det vil si at han tar for seg argumentasjon som brukes og har betydning i samfunnsdebatten.

– Noen har en god sak, men bruker dårlige argumenter. Andre argumenter har ikke livets rett, sier Ystenes.

Han understreker at en forutsetning for å omtale en feil er at han er trygg på at noe er feil. Og at han kan overbevise leseren hvorfor det er feil og hva som er riktig.

– At jeg kritiserer betyr ikke at jeg er uenig med den jeg kritiserer i sak og konklusjon. Min kritikk går på det jeg kritiserer, punktum.

Blitt bedre

Dårlig forskning er også et tema han er opptatt av. For eksempel innen feltet alternativ medisin.

– Det er greit å tro, men når man refererer til tvilsom vitenskap er det klart man må varsle om at den ikke holder mål. Jeg har en rettesnor: Gode forskere har respekt for sine kritikere. Mens gjengangere som gjør mye rart har en tendens til å skjelle ut sine kritikere.

– Klima er et hett tema om dagen. Ser du mange feil og tabber på det feltet?

– Overraskende lite i forhold til sist. Da var det utrolig mange som blandet sammen drivhuseffekt og ozonproblematikk. Jeg søkte på A-tekst, men fant ingen slike eksempler nå. Mye tyder på at journalistene har lært litt. Kanskje er jeg ikke helt uskyldig når det gjelder det.

Ingen krav

Han forteller at VG Nett ikke har stilt noen krav utover at han må levere stoff et par ganger i uka.

– Men de var veldig opptatt av at jeg ikke skulle være snillere med VG enn med andre medier, sier Ystenes. Sist han holdt på registrerte han at VG og TV 2 var medier med få feil. Det tilskriver han nettopp det at de er åpne for tilbakemeldinger.

Kjemiprofessoren underviser 300 studenter i det daglige, men satser likevel på at Sprøytvarsleren skal få et langt liv.

– Men hvis journalistene svikter meg og ikke gjør feil, får jeg et problem.

Powered by Labrador CMS