Slagside i dekning av USAs valgkamp

Det meste handler om Hillary og Obama. Er norsk valgdekning politisk vridd?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er ingen tilfeldighet at nordmenn flest ikke skjønner hvordan amerikanere kan stemme på noe annet en demokratiske presidentkandidater, sier utenriksredaktøren i TV 2.

Medienes dekning av amerikanske presidentvalg får leserkritikk for å være ukritisk, skjev, eller for å behandle politiske skillelinjer for dårlig. TV 2s utenriksredaktør Bjørnar Solheim mener at det ikke er tilfeldig at demokratenes kandidater ofte har størst sympati her hjemme.

TV 2 vil rette opp politisk slagside

– At den jevne nordmann ikke kan fatte og begripe hvordan noen kan velge andre enn en demokrat, har nok sammenheng med hvordan norske medier har dekket amerikansk politikk opp gjennom årene, sier han, og legger til at TV 2 ønsker å gjøre noe med dette i valgkampdekningen sin.

– Vi ønsker å vise hvordan amerikanerne tenker og gi et balansert og utfyllende bilde av hva amerikanerne er i ferd med å gjøre og gjør, selv om det akkurat nå er veldig mye fokus på demokratene, sier Solheim.

Jan Arild Snoen, som blant annet er mediekritiker for det liberalkonservative tidsskriftet Minerva, forteller at Per Ståle Lønning ble svært overrasket når han trakk frem republikanske John McCain som sin favoritt til å vinne valget på P4s 17.30 sending torsdag.

– Folk blir overrasket når jeg trekker frem at republikanerne kan vinne, og det avspeiler helt klart en skjevhet i norsk presse.

Person heller enn politikk

Derimot synes ikke Snoen at den norske dekning av presidentvalget i år er spesielt politisk skjevt så langt.

– Akkurat nå er den mest påtakelige skjevheten at valget handler mest om personlighet og det politiske spillet heller enn politikk. Men det tror jeg vil endre seg til høsten, sier Snoen.

– Fra et norsk ståsted ser den amerikanske valgkampen ut som et show man av og til stikker hodet inn i, og det er det. Jeg synes det er et problem at man har kuttet ned på utenriksfolk og dermed får altfor mye oversatt stoff fra Washington, sier Kirsti Bergstø, leder i Sosialistisk Ungdom (SU), som også synes det har vært for lite fokus på politiske saker så langt.

Hillary og Obama er stjernene

Hillary Clinton og Barack Obama er superstjernene i dette valget, så mye av dekningen så langt har vært fokusert på dem. De har absolutt vært mer omtalt enn andre kandidater, men det ligger også i tabloidenes vesen at vi fokuserer på stjernene, svarer Morten Øverbye, nyhetsleder i Dagbladet.no når han blir spurt om hvordan han føler balansen i dekningen har vært til nå.

– Giuliani og McCain er også med i bildet, men de to demokratene er absolutt omtalt mest. Hillary og Obama går hjem blant leserne våre, jeg tror også de gjør det blant andre avisers lesere, og det er klart vi skriver mest om kandidater som har appell blant leserne, utdyper Øverbye.

NRK trygge på at de gir balansert dekning

– Det påstås at demokratene får mer sympatisk dekning, men jeg er ikke sikker på om det er riktig. I år har demokratene både en kvinnelig og en sort presidentkandidat, noe som vil være vesentlige poeng i dekningen vår uten at det er en politisk slagside i det. Det er en rent journalistisk vurdering. Vi er nokså trygge på at vi gir en balansert dekning. Jeg håper vi klarer å holde tunga rett i munnen, vi skal i så fall prøve så godt vi kan, sier Gunnar Myklebust, utenrikssjef i NRK.

At det kan ligge en journalistisk vurdering bak interessen for Hillary og Obama, er også Snoen enig i. – Det er ikke all skjev dekning som er feilaktig, noe av den kan også ha en legitim journalistisk begrunnelse, sier han.

Nettfenomenet Ron Paul

I Dagbladet.no sier Øverbye at en av de kandidatene han personlig synes det er veldig spennende å følge, selv om han står langt fra både ham personlig og avisens verdigrunnlag, er Ron Paul.

– Han er virkelig et fenomen på nett, hvis du følger ham via blogger og lesersider som digg.com. Paul har uforholdsmessig mye støtte på nett i forhold til meningsmålingene, sier han. Hos hovedkonkurrenten VG.no sier nyhetsleder Geir Terje Ruud at de får takke-mail fra folk hver gang de skriver noe om Ron Paul som ikke er kritisk: – Vi får mye flere reaksjoner på det vi skriver om ham enn hva vi skriver om Hillary eller Obama, forteller Ruud.

– Alle sider som så mye som nevner Ron Paul spammes fullstendig, det er helt vilt. Tilhengerne hans spammet kommentarfeltet i Dagbladet fullstendig på flere saker, sier Jon Henrik Gilhuus, president i Monticello Society, som følger valget nøye. Gilhuus sier han leser lite papiraviser, men er positivt overrasket over at dekningen er så god som den er på nett i år, og sier han synes den er bedre enn den var for fire år siden.

Powered by Labrador CMS