Truer med streik etter Mecom-kutt i Holland

Journalister maner til aksjon etter 78 nye oppsigelser i Limburg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I går ble det kunngjort i et møte at integrasjonen mellom Mecoms siste oppkjøp Wegener og Media Groep Limburg (MGL) vil føre til 78 nye oppsigelser i Limburg, av disse er 15 journalister. De ikke-redaksjonelle kuttene vil foretas innen avdelinger som personal-, finans- og it, som følge av «synergieffekter» med Wegener.

Spontan journalistaksjon

– Journalistrepresentantene i MGLs styre forlot styremøtet spontant da MGL-sjef Johan Boermann bekreftet oppsigelsene, og journalistene la ned alt arbeid i 30 minutter. Vi planlegger å utgi en streikeavis i morgen og vil be våre lesere og alle nederlandske journalister om å støtte oss. Vi vil også be om støtte fra regionen Limburg, fra borgermesteren og politikerne, forteller Martin van Laarhoven, medlem av journalistenes spontane aksjonskomité, til Journalisten.

«Stopp drapet på det Limburgske ord»

Komitéleder Jan Cuypers sier at de nå samles under banneret «Stopp drapet på det Limburgske ord».

– Vi frykter at vi ikke lenger kan lage en avis med Limburgs sjel i avissidene, det er det vi ønsker å gjøre klart for våre ledere, og forklarer at det var tre aviser i Limburg for åtte år siden, nå er det en nyhetsoperasjon igjen.

Dette poenget understrekes av van Laarhoven som forteller at de var 270 ansatte i MGL i 2003, nå er de 120.

– Vi har gjennomgått 4–5 reorganiseringer i løpet av 4–5 år, og vi har sagt at nok er nok, nå klarer vi ikke mer, sier han.

Frykter sentralisering

– Vi kan ikke lage en avis for denne regionen med færre folk. Færre folk betyr dårligere kvalitet, som igjen betyr færre abonnenter. Vi vil vise hva som skjer hvis vi må lage en avis fra Apeldoorn, sier han. Apeldoorn er Wegeners hovedsete i Nederland og ligger utenfor Limburg-regionen.

Mecom kjøpte MGL for drøyt to år siden og Cuypers understreker at for han er det ikke Mecom-sjef Montgomery som er skurken.

– Jeg tviler på at dette er Montgomerys plan, det er nok heller planen til den lokale sjefen vår, Johan Boermann, sier han.

Sjokkert journalistforbund

Det er ikke generalsekretæren i den nederlandske journalistforbundet, Bianca Rootsaert, helt enig i.

– Dette er et av de første trekkene Mecom gjør etter Wegener-overtakelsen og Montgomery har allerede annonsert at de skal kutte mer kostnader. Hvis dette er det første tegnet på hva vi kan vente oss i Wegener, så er det veldig bekymringsverdig. Vi frykter flere oppsigelser, sier hun. Hun legger til at oppsigelsene kom som et sjokk siden MGL allerede har redusert bemanning sin fra 270 til 120.

I går skrev danske Børsen også om rykter om investoruro i Mecom og flere kutt i Danmark-selskapets voldsomme aksjenedtur tidlig i januar. Mecom-aksjen har vært nede i under 22 pence, men styrket seg i gårsdagens handel fra 25,50 (11:07), til 28,25 ved AIM-børsens stengetid torsdag.

Powered by Labrador CMS