Gir mindre prestisje å jobbe i nettaviser

Journaliststudenter opplever nettmedier som mer lettbente enn tradisjonelle medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Til tross for at vi vektlegger at det i dag stort sett bare er på nett det ansettes journalister, er det veldig få studenter som vil til nett, sa Stig Nilsson ved journalistutdanningen på Høgskulen i Volda nylig til Journalisten. Han fikk støtte av kollega Jan Ytrehorn som mente studenter var konservative i medievalg, noe antall jobbsøknader til nett- og papirredaksjonene ofte avspeiler.

At de er konservative er ikke journaliststudentene Journalisten har snakket med ubetinget enige i, men det er klart at papiraviser fremdeles lokker mest etter endt utdannelse.

«Klipp og lim»-journalistikk

– Det er vel ei vanlig oppfatning at jobbing på nett inneberer meir innesitjing og drøvtygging (klipp og lim) samanlikna med andre plattformer. Nettjournalisten er dessutan meir anonym enn til dømes ein papiravisjournalist eller ein tv-reporter. Dette kan vel forklare noko av den lunkne haldninga til nettavisjobbar, skriver student Sigbjørn Høidalen til Journalisten

– Det virker som om det går litt prestisje i det å få jobbe i papiraviser når vi er ferdigutdannet. Dette er nok fordi papiraviser blir sett på som mer seriøse. Papiravisene skriver mer om bakgrunnen for nyheter, ettersom nettet allerede har «blåst» de ferskeste nyhetene, lenge før blekka går i trykken. Dessuten finner vi oftere og oftere kjendisnyheter på startsiden til for eksempel Dagbladet og til dels også VG, og dette forsterker inntrykket av at nettavisene er mindre seriøse enn sine papirbrødre, skriver student Janne Helen Juliussen.

Begge har valgt avis som spesialisering på Volda, men gir uttrykk for at de ser verdien i å utvikle nettkompetanse for å komme inn på arbeidsmarkedet.

Haltende nettsatsning fra Volda

Mats Lillesund, som gikk ut fra journalistutdannelsen ved Volda i fjor og satt som klubbleder i 2006, forteller at det den gang var misnøye med dårlig satsning på nett.

– Det var misnøye med kompetansen til lærerne og systemet vi brukte. Vi skrev derfor et brev til Volda om dette og tok opp problematikken: Volda var flinke til å lytte til studentene, de skal ha ros for det, sier han.

I dag mener Juliussen at journalistutdanninga ved Høgskulen «klarer å forberede oss tålelig godt til å jobbe multimedialt, men dette er veldig mye opp til oss selv».

Både hun og Høidalen gir uttrykk for at publiseringsverktøyet som brukes for nett, og det at nyhetsmarkedet for Høyskolens nettavis avgrenses til Søndre Sunnmøre, gjør lite for å skape entusiasme for nett under utdannelsen.

Bekymringsverdig

Men Juliussen presiserer at hun har søkt seg til en nettredaksjon når de nå skal ha en åtte uker lang eksternpraksis. – Jeg søkte meg dit fordi fordi jeg har sansen for raske nyheter, og fordi avisen jeg skal til også har satsning både på egen tv- og radiokanal, skriver hun.

– Jeg er overrasket over at det er så få som søker seg mot nett, det må enten være noe med Volda eller studentenes evne til å se lengre enn sin egen nese. Det er litt rart. Som nyhetsjournalist synes jeg nett er veldig spennende. Jeg er litt bekymret for utviklingen som sådan, sier Lillesund, som i dag jobber som journalist i Computerworld.

Powered by Labrador CMS