Savner journalister i nettdebatten

Nettoptimister mener mer aktive journalister vil løfte kvaliteten på debatten i nettavisenes kommentarfelt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Noen bloggere får mer leserdiskusjon og debatt enn andre, men du hører sjelden bloggere debattere om de skal skru av kommentarene eller hvorvidt denne kommentarfunksjonen er verdt bryderiet, slik en del redaktører gjør, skriver Howard Owens, tidligere redaktør, fremtredende medieblogger og direktør for digital publisering hos amerikanske Gatehouse Media.

Etterlyser mer synlige journalister

Han skriver på bloggen sin at mer aktiv deltakelse fra journalistene i avisenes nettdebatter, ville hevet debatten i nettavisenes kommentarfelt. Bloggere som har mye diskusjon i kommentarfeltet sitt, er oftest selv aktive i debatten der.

Dette synspunktet fremmet også Erik Solheim, «medieutvikler» hos NRK.no, og en internasjonalt ettertraktet foreleser på Web 2.0-arenaen, nylig i en debatt om nett og papirmedier:

– Det jeg savner i nettdebattene hos VG og Dagbladet er at nettavisenes journalister deltar mer og er mer synlige, sa Solheim.

Må delta i samtalen

Torry Pedersen, sjef for VG Nett, sa i et tilsvar til Solheim at det var «mye enklere for en blogger som Eirik Newth å sette tonen for sin spesialiserte nisjeblogg» enn hva det er for et til dels kontroversielt massemedium som VG Nett.

Owens på sin side skriver at noe av grunnen til at diskusjonene på personlige blogger ofte holder en høyere standard enn i nettaviser, er fordi de følges bedre opp av bloggerne selv.

Eierskap hever standard

– De fleste bloggere setter en høy standard for hva slags oppførsel de tillater. De følger nøye med. De deltar i samtalen. De er aktivt engasjert og involvert. De er eiere, skriver Owens, og legger til at dette ikke er tilfellet for journalister og redaktører.

– Frem til vi reparerer den ‘svake linken’ i vår deltakelsesstrategi, vil vi fortsette å streve med å utvikle den type nettsamfunn som avisen og samfunnene våre fortjener. Det finnes ingen erstatning for journalistenes og redaktørenes reelle, vedvarende og engasjerte deltakelse i samtalen, skriver han.

Viktig debatt, feil konklusjon

En undersøkelse foretatt av analyseinstituttet Zapera, som nylig ble omtalt i nettmagasinet Vox Publica, viser at nettavisenes fora og kommentarfelt blir en stadig viktigere ytringsarena for yngre generasjoner. I aldersgruppen 18 – 29 var dette den suverent foretrukne arenaen for debattinnlegg.

– Vi ser at kommentarfeltet er blitt en viktig ytringsarena. Det er viktig å ha en løpende debatt om denne ytringsarenaen, men at vi plutselig skal snu opp ned på hvordan dette praktiseres på bakgrunn av et eller to enkelttilfeller synes jeg ikke er berettiget, svarer Olav Anders Øvrebø, redaktør i Vox Publica, til kravet om at medienes nettdebatt må forhåndsmodereres i kjølvannet av Bjørnebye-kjennelsen i PFU.

Powered by Labrador CMS