Mot fri flyt i A-pressen og Edda

Både A-pressen og Edda Media følger etter Media Norge-avisene og kan snart ha på plass avtaler om fri flyt av stoff og bilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Konsernledelsen i A-pressen har forsøkt å få på plass en sentral fri flyt-avtale helt siden midten av 1990-tallet, men journalister og fotografer har sagt nei til de foreslåtte betingelsene.

I fjor høst startet Norsk Journalistlag og A-pressen en ny forhandlingsrunde, og partene er nå inne i sluttfasen. Etter planen vil et forslag til avtale for fast ansatte NJ-medlemmer i A-pressen bli presentert mandag. Det skjer på klubbledersamlingen til NJs konsernstruktur i A-pressen, NJA.

– Vi håper å kunne legge fram et forhandlingsresultat, som vi forhåpentligvis kan anbefale. Så får vi diskutere veien videre med klubblederne som deltar på møtet, sier styreleder i NJA, Terje Andresen fra Sarpsborg Arbeiderblad. Han har deltatt i forhandlingsutvalget som NJ nedsatte i sakens anledning.

Erstatter gamle avtaler

Ifølge Andresen skal en ny, sentral avtale etter planen erstatte dagens lokale stoffutvekslingsavtaler i A-pressen, samt honorarordningen knyttet til Avisenes Nyhetsbyrå.

– En avtale må forankres lokalt. Derfor vil klubblederne ta forslaget med seg tilbake til sine medlemmer, slik at de kan ta stilling til det.

Hovedårsaken til at fri flyt-prosjektet har ligget på is, er uenighet om størrelsen på vederlaget til medarbeiderne. Hensikten er at alle stiller stoff og bilder til disposisjon for utveksling blant konsernets rundt 75 redaksjonelle selskaper.

Media Norge foran

Det siste initiativet kom fra konsernledelsen i A-pressen i fjor høst. Det skjedde i kjølvannet av at Media Norge-bedriftene fikk på plass en tilsvarende, kollektiv stoffutvekslingsavtale for fast ansatte journalister og fotografer.

– En avtale vil, dersom vi blir enige om betingelsene, gjelde for i underkant av 700 NJ-medlemmer i alle medier i A-pressen, både aviser, nettaviser og tv-stasjoner. Det nyetablerte stoffsamarbeidet mellom A-pressen og Nettavisen vil også bli omfattet av en eventuell avtale. Nå får vi først se hvordan de ansatte mottar resultatet av forhandlingene, og så får vi bruke den tiden vi trenger, sier Andresen.

Pause i Edda Media

Det har pågått parallelle drøftelser mellom NJ og Edda Media om en sentral stoffutvekslingsavtale. I januar ble partene enige om å ta en pause i forhandlingene.

– Vi venter på et eventuelt tilbakespill fra Edda Media, sier faglig sekretær i NJ, Stein Larsen. Han er NJs forhandlingsleder i fri flyt-prosessene i både A-pressen og Edda Media.

Powered by Labrador CMS