Tove Lie forlater Nationen

Tove Lie har sagt opp jobben som sjefredaktør og daglig leder i Nationen for å bli forlagsdirektør i Det Norske Samlaget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De ansatte i Samlaget blir orientert om ansettelsen av sin nye sjef på et allmøte klokka 15. Tidligere på dagen bekjentgjorde Tove Lie sin avgang for kollegene i Nationen, samtidig som hun offentliggjorde navnene på to nye underordnede redaktører i avisa.

Styret i Nationen skal ha ordinært møte førstkommende torsdag, og vil da starte prosessen med å finne en etterfølger til Lie. Hun blir sittende i sin næværende stilling i seks måneder.

Godt likt sjef

44-årige Tove Lie ble ansatt som sjefredaktør i Nationen i mars 2005, og kilder beskriver henne som en godt likt sjef. Hun har vært ansatt i avisa i 12 år, og har erfaring fra blant annet fagpressen, Klassekampen og Ny Tid.

Samlaget, Lies nye arbeidsplass, er et uavhengig kulturforlag, som blant annet arbeider for å fremme nynorsk språk og litteratur. Lie mottok i 2005 Nynorsk redaktørpris fra Mediemållaget.

Avis i motgang

Nationen måtte tåle en opplagsnedgang på 1.125 daglige eksemplarer i 2007, og det godkjente opplaget er dermed nede i 15.871. Da opplagstallene for 2007 ble offentliggjort 15. februar forklarte Tove Lie at opplagsfallet for Nationen startet allerede i slutten av 2006. Da slet avisa med store distribusjonsproblemer.

– Opplaget tok seg opp igjen mot slutten av 2007, men ikke nok til at det kompenserte for bortfallet. Men starten på 2008 har vært fantastisk, så nå ser vi framover, sa Lie til sin egen avis.

Store underskudd

Nationen har også slitt økonomisk, med betydelige driftsunderskudd. I 2006 endte driften på minus 4,2 millioner kroner. Året før var situasjonen langt verre, med et driftsunderskudd på hele 12,9 millioner. I 2004 viste regnskapene et minus på 3,7 millioner på driften.

Men avisa har underveis blitt tilført betydelige bidrag fra sine eiere i landbrukssektoren, med Tun Media i spissen.

Nye redaktører

Tove Lie har ledet omstillingsprosesser i Nationen, med betydelige kostnadskutt og omlegging av avisproduktet. I hennes sjefsperiode har Nationen blant annet lansert helgebilaget Helga.

Fredag ble det kjent at Haakon Barstad blir ny magasinredaktør i Nationen fra 1. mars. Han kommer fra journaliststilling i Helga. Barstad gikk fredag av som leder av redaksjonsklubben i Nationen, med øyeblikkelig virkning.

I tillegg er Sissel Ambjør ansatt som kulturredaktør i Nationen. Hun kommer fra stilling som utviklingsredaktør med ansvar for magasiner og tilleggsprodukter i Avisenes Nyhetsbyrå.

Powered by Labrador CMS