Ville kaste Årets Bilde-juryen

Styremedlemmer i Pressefotografenes Klubb (PK) ville kaste Årets Bilde-juryen mens den var i arbeid. Nå krever jurymedlemmene at PK rydder opp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Episoden knyttet til årets jury må føre til at PK tar en skikkelig debatt om juryordningen før neste års konkurranse, sier jurymedlem Finn Våga, som også er med i NJs fotoutvalg.

– Vi som satt i årets jury vil at PK går opp grensene og lager retningslinjer for hvordan juryen for Årets Bilde skal jobbe. Det er viktig at den får arbeidsbetingelser og autoritet til å ta frie og selvstendige valg.

Turbulent

Juryeringen av Årets Bilde 2007 ble nemlig en svært turbulent og langdryg affære. Seansen foregår normalt over en helg og med representanter for PK-styret ringside, som tar seg av den tekniske visningen av rundt 3000 bilder. Men denne gangen ble ikke juryen ferdig på avsatt tid. Enkelte styremedlemmer i PK ga uttrykk for sterk misnøye med juryen. Så sterk at de ville kaste den før den hadde sluttført sitt arbeid.

Innblandingen vakte naturlig nok harme i juryen. Bare kraftfull argumentasjon om ødeleggende konsekvenser, fra blant annet Vågas side, avverget en åpen strid.

Nestleder i PK, Helge Skodvin, er lettet over at man unngikk fadesen.

– Det ville vært kjempedumt for omdømmet til Årets Bilde og PK, ja full krise egentlig. Vi ville mistet støtten fra NJ blant annet. Det måtte hektisk telefonering og diplomati på høyt nivå til for å løse situasjonen, men det roet seg heldigvis.

Spilleregler

NJ har viet fotografene mer oppmerksomhet etter forrige landsmøte der deres stilling og arbeidsforhold for en gangs skyld sto på dagsorden. Blant annet er NJ tungt inne med penger og PK fikk en ekstrabevilgning på 150.000 kroner i forbindelse med Dok. 08.

– Vi legger oss ikke opp i PK-styrets arbeid, men vi forventer at spilleregler i organisasjonsarbeid følges. Dersom PK mener at juryen kan fjernes når den bare har gjort jobben sin, eller man ikke liker avgjørelser og underveis stiller spørsmål ved juryens kvalifikasjoner, må NJ vurdere samarbeidet. Men heldigvis slipper vi det, sier Våga.

Han presiserer at noen alltid vil mislike resultatet av en juryering, andre vil like det.

– Men det som skjedde i år, viser at det er et oppmagasinert behov for å diskutere hvordan Årets Bilde skal kåres. Jeg er ikke redd for debatt, men den må komme etter at juryen har gjort jobben sin.

Meldte avbud

Skodvin sier reaksjonen mot juryen først og fremst handlet om at det ikke satt nok fagfolk i den.

– Men det er jo PK sjøl som plukker ut hvem som skal sitte der?

– Ja da, det var Terje Bringedal og jeg som satte sammen juryen. Og vi står for den. Dessverre meldte Jonas Bendiksen avbud i siste liten, og dermed ble det en fotograf mindre. Men vi går altså god for juryen, understreker Skodvin, og viser til at to av fem jurymedlemmer, Finn Våga og filmfotograf John Christian Rosenlund, har relevant fotokompetanse.

Våga tilskriver bråket en misforståelse i deler av PK-styret om at ingen i juryen hadde spesielle fotokunnskaper.

– Men i tillegg har man ikke tenkt tilstrekkelig gjennom hva en jury skal gjøre. Som jurymedlem reagerte jeg fra første stund på at folk fra PK-styret som hadde levert bilder til konkurransen, var til stede under juryeringen. Det er i beste fall uryddig. Neste år må juryen få jobbe fritt og aleine, sier han.

Har lært

Skodvin innrømmer at PK-representanters tilstedeværelse ikke er ideell.

– Jeg tror PK har lært av det som skjedde og vil gjøre ting annerledes heretter. Vi måtte legge debatten på is for å konsentrere oss om Dok. 08, men styret kommer til å ta en grundig gjennomgang før neste konkurranse, lover nestlederen.

Noe for øvrig også styremedlem Jon Terje Hellgren Hansen tok til orde for under PKs årsmøte sist uke. Hellgren Hansen vil ikke kommentere bråket rundt årets jury, men sier PK må rydde opp for å unngå slikt i framtida.

– Jeg foreslo at vi endrer juryeringen slik at det ikke er tvil om at ting foregår på en riktig måte, sier Hellgren Hansen.

Færre

Skodvin mener det kan være en god idé å redusere juryen fra fem til tre personer.

– Det vil gi mer gruppefølelse og gjøre det enklere å snakke godt sammen og samle seg om et felles mål.

Han tror også det kan være lurt å ha en juryleder.

– Hvis juryen skal overlates mer til seg sjøl, er det nok fornuftig å peke ut en juryleder.

– Nå er Årets Bilde delt ut. Har du noe inntrykk av hva fotografene mener om juryens valg?

– Resultatet ble helt ok, jeg tror ingen har noe å utsette på det. Juryen gjorde en god jobb når den først ble ferdig.

Journalisten gjør oppmerksom på at en av våre medarbeidere, Espen Moe, satt i årets jury.

Powered by Labrador CMS