Ble tvunget til domene-retrett

Fotballstartsiden.no endrer sin domene- og lenkepraksis etter beskyldninger om stoff- og trafikktyveri. – Vi ønsker ikke bråk, sier daglig leder Andreas Øwre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fotballstartsiden.no har fått en betydelig leserskare, ikke minst blant supporterne til de store fotballklubbene i Norge. Nettstedet tilbyr en gratis meny med de mest aktuelle nyhetsartiklene om norsk fotball, sakset direkte fra store og små nettaviser.

Nettaviser i Edda Media-systemet grep i går inn overfor tjenesten. Nettansvarlige i Drammens Tidende og Budstikka beskyldte fotballstartsiden.no for å laste ned redaksjonelt innhold og presentere det som sitt eget, og hevdet at de som eiere av stoffet ble snytt for nettrafikk.

Det problematiske var at fotballstartsiden.no presenterte originalsakene under sin egen logo (se illustrasjon), og med sitt eget domenenavn (URL) i adressefeltet.

– Langt forbi sitatretten

Fotballstartsiden.no presenterer hver dag ferske saker om fotball, hentet fra små og store nettaviser. Også fra de største, som VG Nett.

Rino Andersen, redaktør for digitale medier i Mediehuset Drammens Tidende, mener fotballstartsiden.no har profittert på andres åndsverk.

– De går langt forbi sitatretten, og bryter dermed opphavsretten. Istedenfor å sitere, eller lenke til andre nettsteder, laster fotballstartsiden.no opp hele sider i sitt eget rammeverk og URL-adresse. Jeg godtar ikke at et nettselskap bygger seg opp på våre og andre nettavisers fotballartikler, uten at de har en eneste journalist ansatt selv, sa Andersen til Journalisten tirsdag.

Truet til å endre praksis

Tirsdag formiddag ga dt.no og budstikka.no fotballstartsiden.no 24 timers frist for å endre sin praksis. Dette gikk nettstedet med på etter noen timers mailkorrespondanse, under trusler om at Edda Media i motsatt fall ville forfølge saken.

– Vi tar nå bort vår logo på toppen av sidene og dyplenker heretter direkte til sakene hos nettavisene vi sakser fra. Dermed får de trafikken til sin egen URL-adresse. Jeg mener at de har fått trafikk fra oss hele tiden, men det kan jeg ikke dokumentere, sier daglig leder Andreas Øwre i konsulent- og programvareselskapet Infostill, som eier fotballstartsiden.no.

– Uansett ønsker vi ikke bråk med Edda eller noen andre. Vi ønsker ikke å provosere eller skape konflikt, legger han til.

Praksis i ett år

Øwre mener at fotballstartsiden.no dermed blir en ordinær nyhetstjeneste, på linje med for eksempel mylder.no. Også ingressene på åpningssiden blir heretter bearbeidet, mens de tidligere var identiske med ingressene i originalsakene.

Nettstedet startet opp sin virksomhet for et år siden. Det er også en engelsk versjon av fotballstartsiden.no

– Jeg sa til mine utviklere at det før eller siden ville komme reaksjoner mot fotballstartsiden. nos frame på toppen. Det tok et år. Greit nok, da tar vi den bort. Vi ønsket bare å teste ut teknologien vår og gi brukerne muligheten til å gi respons på de sakene vi finner. Vi kaller tjenesten for en sosial søkemotor, sier Øwre.

– Ikke butikk

Han benekter at Infostill tjener penger på fotballstartsiden.no.

– Vi har bare noen Google-ads der. Egentlig bruker vi denne tjenesten for å vise fram vår egenutviklede teknologi for andre aktører. Vi har testet ut muligheten for brukerne til å stemme fram de sakene de liker best, lagt inn under vår frame. Vi fant for øvrig ideen til vårt system hos Google, som har sin egen toppframe på alle bildesøkene.

Øwre forteller at Infostill jobber for en rekke store medieaktører.

– For tiden utvikler vi blant annet redaksjonelle produkter for A-pressen Interaktiv.

Ingen journalister

– Har dere egne journalister som arbeider med innholdet på fotballstartsiden. no?

– Nei, vi er et teknologifirma. Men selv er jeg medieviter og har jobbet som journalist i mange år.

– Så du bidrar med å skrive saker på fotballstartsiden. no?

– Nei, jeg skriver ikke så mye. Men jeg skriver for andre aktører innen fotball. Blant annet er jeg en av dem som skriver nettdagbøkene til Vålerenga, svarer Andreas Øwre.

Ubekvem Andersen

Selv om fotballstartsiden.no nå har vist vilje til å rydde opp, er Rino Andersen fortsatt lite bekvem med tjenesten som produkt. Han frykter at liknende nisjenettsteder kan vokse fram.

– De er gode til å finne alt om fotball og sortere sakene. Men det er veldig spesielt å ta seg til rette, støvsuge nettkilder og bygge opp en helt ny tjeneste uten å snakke med noen av dem som betaler for å produsere stoffet. I det øyeblikk de begynner å ansette selgere og skaffer annonser på sitt produkt, stanser vi dyplenkingen deres til våre saker. Det går ikke an å bygge opp en kommersiell virksomhet basert på journalistisk arbeid, uten at du har en eneste journalist på lønningslista, framholder Andersen.

Powered by Labrador CMS