Dårlige utsikter for A-pressens fri-flyt avtale

Det ser mørkt ut for fri-flyt avtale i A-pressen etter at redaksjonsklubbene i store aviser som Nordlys og Romerikes Blad har satt ned foten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

A-pressen har hatt som forutsetning at alle slutter seg til stoffutvekslingsavtalen som vil gi selskapet muligheten til å sirkulere stoff fritt mot et fast vederlag. Men avisgruppens to største medlemmer har nå begge sagt nei.

Nei og atter nei

– Vi valgte å si nei til avtalen fordi flere av de ansatte, spesielt fotografer og sporten, vil tape store penger på avtalen, sier Elisabeth R. Johnsen, klubbleder i Romerikes Blad. Motstanden mot avtalen var så overveldende på klubbmøtet at saken ble avgjort uten avstemning.

Redaksjonsklubben i Nordlys stemte over forslaget på sitt årsmøte sist torsdag. Avtalen, som ble forhandlet fram av A-pressen og et sentralt NJ-utvalg, ble stemt ned med 15 mot én stemme.

Mister kontroll

Nyvalgt NJ-klubbleder i Nordlys, Helge Nitteberg, forklarer avstemningsresultatet slik:

– For det første mener vi at Fri Flyt-forslaget ivaretar rettighetene til våre deltidsansatte og frilanserne for dårlig. Frilanserne vil ikke kunne få like godt betalt som før, hvis de kommer over gode saker som brukes innenfor A-pressesystemet. Da vil de være bundet av avtalen, og ikke få så godt betalt som om de solgte saken til flere enkeltmedier.

Samtidig frykter fotografene i Nordlys-klubben at de mister kontroll over bilder som brukes andre steder i A-pressen eller eventuelt selges videre til medier utenfor konsernet.

– Avtaleforslagets grunnbeløp på 4.500 kroner i året er greit nok for de fleste hos oss. Men spesielt fotografer, pluss enkelte skrivende journalister som ofte leverer stoff ofte til Avisenes Nyhetsbyrå, vil kunne tape penger. Selv når vi regner med ekstrabeløpet på 6.000 for dem som bidrar ofte med fellesstoff, blir avtalen etter vår mening for dårlig. Derfor kan vi ikke gå med på den, sier Nitteberg.

Avgjørelse kan trekke ut

Fri Flyt-oppleggets skjebne er nå høyst usikker. A-pressen har forutsatt at alle slutter seg til.

Konsernet er spesielt interessert i å utveksle det redaksjonelle stoffet på nett. A-pressen har varslet en sterkere satsing på nett, både når det gjelder egne nettaviser og Mediehuset Nettavisen. Sistnevnte skal i framtiden fungere som A-pressens nasjonale nyhetsportal, i samarbeid med Egmont og TV 2.

Den endelig fristen for klubbstyrenes avgjørelse var satt til i dag, men klarhet rundt resultatene kan trekke ut. Bergensavisen (BA) skal stemme på nytt i morgen ettermiddag da det ble stemmelikhet og litt for få fremmøtte ved avstemningen sist uke. Landsstyre- og landsråd møte i Norsk Journalistlag (NJ) onsdag og torsdag denne uken kan også bidra til at det tar tid for NJ-A å utarbeide sitt svar på resultatene

Powered by Labrador CMS