41 fotografer aksjonerer mot «De fem store»

41 frilansfotografer som leverer til Aftenposten og de fire store regionavisene mellom Kristansand og Trondheim, forlanger nå avtale for viderebruk av bildene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et åpent brev til redaktørene i Aftenposten, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og Bergens Tidende skriver fotografene at siden mars 2007 har de fem avisene utvekslet og publisert deres bilder uten vederlag. Fotografene gjør oppmerksom på at dette er i strid med Lov om opphavsrett til åndsverk.

Fotografene som har undertegnet brevet, varsler nå at de vil sende faktura for bilder publisert uten vederlag. Ingen av brevskriverne kommer til å godta avtaler som gir avisene adgang til vederlagsfri bildeutveksling. Blant underskriverne er flere av Norges mest anerkjente og prisbelønte fotografer.

Viktig prinsippsak

Bergensfotografen Paul S. Amundsen sier i en kommentar at utgangspunktet for brevet er at Fædrelandsvennen har innført en frilanskontrakt der de krever fullstendig fri distribusjonsrett til innkjøpte tekster og bilder.

– Dette er en viktig prinsippsak for oss. Vi kan ikke ha det slik at avisene praktiserer fri flyt av våre bilder uten at det er avtalt med oss, sier Amundsen.

– Er det snakk om mye penger?

– Nei, jeg tror egentlig ikke det, men her må de enkelte fotografer selv finne fram til lokale ordninger med hver enkelt avis. Vi som har undertegnet brevet er ingen fagforening eller forhandlingsinstans. Det viktige for meg er prinsippet, men på lengre sikt vil det selvsagt også ha en økonomisk side.

De faste har avtale

De fast ansatte fotografene i de fem avisene fikk over nyttår en egen avtale om et tillegg som dekker viderebruk av bildene. Amundsen sier at frilansfotografene ble glemt i den sammenhengen, og at de nå vil ha orden på tingene.

– Dere skriver at viderebruken av bilder har pågått siden mars i fjor, altså i over et år. Er dere sent ute?

– Avisene har stilltiende innført fotodeling seg imellom uten å betale vederlag. Avregningssystemet har en stor grad av forsinkelse, men etter at de faste fikk sin avtale, har vi vært oppmerksom på saken, sier Paul S. Amundsen.

Ukjent i Bergen

Ansvarlig redaktør i Bergens Tidende, Einar Hålien, sier han ikke har lest brevet ennå, men at det selvsagt vil bli vurdert og fotografene skal få tilbakemelding.

– Vi skal selvsagt få en avklaring her, men jeg må få tid på meg til å se om det er riktig at bilder har flytt fritt mellom avisene, slik det hevdes, sier han.

Hålien opplyser at lederne i de fem avisene skal ha et møte i Stavanger torsdag, der blant annet opphavsrett vil være et tema.

– Det er mulig saken kommer opp i den sammenheng, sier Einar Hålien.

41 har signert

De 41 fotografene som har undertegnet brevet er Paul S. Amundsen, Knut Egil Wang, Silje Kathrine Robinson, Helge Skodvin, Odd Mehus, Helge Hansen, Bjørn Erik Larsen, Martin Eilertsen, Tor Erik H. Mathiesen, Eivind Senneset, Siv Dolmen, Geir Otto Johansen, Thor Nielsen, Glen Musk, Kristin Ellefsen, Christian Nørstebø, Alf Ove Hansen, Per Egil Larsen, Håkon Vold, Tomas Alf Larsen, Jan Inge Haga, Øyvind Sætre, Magnus Knutsen Bjørke, Jon-Are Berg-Jacobsen, Paal Audestad, Trond Sørås, Joakim S. Enger, Hilde Tobro, Fredrik Naumann, Jo Straube, Charlotte Berrefjord Bergløff, Stian Håpnes, Øistein Sæthren Dahle, Christopher Olssøn, Christian E. Bergheim, Sigbjørn Sandsmark, Ken Opprann, Håkon Eikesdal, Yina Chan, Eivind H. Natvig og Truls Brekke.

Powered by Labrador CMS