Atle Skjærstad tilbakeviser Treholt

Bergens Tidendes utenriksmedarbeider Atle Skjærstad tilbakeviser Arne Treholts kritikk av Bergens Tidende som lekkasjeorgan for politiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skjærstad var en av journalistene som dekket Treholt-saken fra arrestasjonen i januar 1984 og framover. Han synes kritikken fra Treholt i dagens utgave av Journalisten er interessant.

I intervjuet kritiserer Treholt både Bergens Tidende og Adresseavisen for å ha latt seg bruke av overvåkingspolitiet Pot (nå PST).

«Jeg skrev dagbok, og i ettertid kunne jeg da sammenlikne det som kom i mediene med mine notater fra avhørene. Det var helt åpenbart at politiet hadde en meget bevisst lekkasjestrategi, der de brukte utvalgte aviser. Jeg tror ikke Adresseavisen og Bergens Tidende bør være særlig stolte av måten de lot seg bruke på. Pot hadde selvsagt medspillere i andre aviser, også i Oslo, men man brukte bevisst to sentrale regionaviser som NRK så kunne sitere fra,» sier Treholt.

Avhørt av Pot

– Jeg kan ikke gå inn på enkeltheter nå. Jeg er i Stockholm og må få lese intervjuet ordentlig først, sier Skjærstad. Men legger til:

– Jeg kan jo sånn på stående fot si såpass, at dersom vi skulle ha vært et lekkasjeorgan for Pot, så må jeg få stille spørsmål om hvorfor Pot kom over til Bergen og avhørte meg om hvor jeg hadde mine opplysninger fra.

– Når og hvordan skjedde dette?

– Det kom flere personer fra Pot for å avhøre meg. Det skjedde på et hotell i byen og fant sted litt før rettssaken startet. Om de avhørte andre, vet jeg ikke, sier Atle Skjærstad.

Vil ikke granske

Ansvarshavende redaktør i Bergens Tidende, Einar Hålien, ønsker ikke å kommentere kritikken fra Treholt.

– Jeg var student den gangen, og jeg leste ikke Bergens Tidende. Jeg har heller ikke i ettertid sett noen grunn til å gå tilbake og granske avisens dekning av Treholt-saken.

– Det er selvsagt vanskelig å spørre deg om tips og kilder og slike ting, men kan du si noe generelt om dette?

– Nei, jeg synes ikke det. Det gir liten mening å komme med generelle uttalelser når kritikken er såpass konkret, sier Hålien.

Powered by Labrador CMS