- Ubehagelig for familien

Bergens Tidendes journalist ble oppsøkt av pøbler hjemme. – Det stanser ikke journalistikken, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Natt til lørdag opplevde en Bergens Tidende-journalist det de fleste ønsker å unngå: Familien hans ble utsatt for trusler. Etter å ha skrevet en kritisk artikkel om en gruppe fotballpøbler, mottok journalisten trusler på e-post.

– Kona fikk telefon like før midnatt om at det sto en gjeng maskerte menn utenfor huset vårt, og at hun ikke måtte åpne døra, sier journalisten på telefon utenbysfra til Journalisten. – Dette har helt klart skremt oss, fortsetter han.

Sov i hagen

Journalisten befant seg selv på et arrangement i regi av Nordiske Mediedager fredag kveld sammen med venner da kona hans ringte.

– Da jeg fikk telefon fra kona, stormet jeg over Torgallmenningen og kastet meg i en drosje. Hele veien hjem kjeftet jeg på sjåføren fordi han ikke kjørte fort nok. Da jeg kom hjem, var gjengen borte og hadde malt trusler på huset vårt, forteller journalisten.

På husveggen hans sto det: «Vi vet hvor du bor.»

– Det var en veldig ubehagelig opplevelse for familien.

Paret har to yngre døtre i grunnskolen, og for den eldste av jentene ble det en skremmende opplevelse.

– Hun eldste ble vekket. De var ute og sov i telt på baksiden av huset. Kona stormet ut og hentet dem inn. Eldstejenta ble veldig redd da det hele pågikk, men alt går veldig fint nå. Nå snakker ikke jentene om det som skjedde, sier BT-journalisten. Han skryter av ledelsen i avisen som har fulgt opp saken og tatt hånd om ham og familien.

Vil fortsette

Miljøet journalisten skrev om er såkalte casuals. Dette er fotballpøbler som kjennetegnes med pene klær og gode jobber, men som gjerne slåss mot andre casuals.

BT-journalisten sier at selv om miljøet nå har gått videre med truslene som kom på e-post, har han ingen planer om å slutte å dekke det journalistisk.

– Det er først gang jeg har mottatt trusler og at det er blitt gjort alvor av dem. Men jeg tenker egentlig at så lenge det jeg gjør er ordentlig, og at jeg ikke driver kampanjejournalistikk, må det være greit. Jeg har ikke tenkt å slutte å dekke miljøet, sier han.

– Hvordan har kona reagert på at jobben din medfører slike hendelser?

– Hun har sagt at jobben koster familien en del, men det går mer på arbeidstiden. Vi har ikke snakket så mye om hva hun tenker at vi skal gjøre neste gang vi skriver om miljøet. Hun har heller ikke snakket om at jeg skal holde en lavere profil eller ta meg jobb et annet sted. Jeg har skrevet om mange typer kriminelle miljøer, men det er første gangen noe slikt som dette har skjedd, forteller BT-journalisten.

– Det har vært ubehagelig, men kommer ikke til å ende min journalistikk.

– Ikke flåsete

Journalisten mottok først en e-post fra casualmiljøet før de kom på døra hans. Han har ett råd å gi til andre kolleger dersom de mottar trusler på denne måten.

– Informer ledelsen i redaksjonen med en gang, og send truslene videre om de kommer per e-post. Svarer du på e-posten, så ikke gjør det med flåsete bemerkninger, råder BT-journalisten.

Powered by Labrador CMS