– Tror ikke det fins lignende sak

Fritzl-saken har fått enorm dekning i norske medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dekningen av saken rundt Josef Fritzls overgrep mot sin egen datter har vært enorm i norske medier. Også sammenlignet med Natascha Kampusch-saken for to år siden.

Medieanalysebyrået Retriever har på vegne av Journalisten samlet inn tall på dekningen den første uken av de to sakene.

Stor forskjell

I løpet de første sju dagene etter at overgrepssaken ble kjent publiserte norske medier 1047 saker. Til sammenligning ble det den første uken etter at Natascha Kampusch klarte å rømme fra Wolfgang Prikopil, publisert 519 saker.

– Selv om begge sakene er forferdelige, blir Fritzl-saken oppfattet som enda mer grusom. Det kan være noe av forklaringen på at den fikk rundt dobbelt så mye oppmerksomhet den første uka sammenlignet med Kampusch-saken. Likhetstrekkene mellom de to sakene skaper i seg selv større oppmerksomhet, sier medieanalytiker Kristina Nilsen i Retriever til Journalisten.

– Neppe noe lignende

Dagbladet har vært et av mediene som har viet saken om Fritzls overgrep stor plass i avisen. Nyhetsredaktør Peter Raaum mener det er en enkel grunn til det.

– Det er en ekstremt oppsiktsvekkende sak, kort og godt. Jeg tror ikke det finnes noen lignende sak, sier han til Journalisten.

– Vi har brukt mye plass på saken, men vi ikke har brukt mye ressurser, legger Raaum til.

Trykket på dekningen har avtatt den siste uken. Dagbladet har tidligere sendt en journalist til Østerrike for et par dager av gangen. I tillegg har journalist Asbjørn Svarstad som har base i Berlin dekket saken løpende fra første dag.

God lesning

– Kan du si noe om hvordan lesningen av Dagbladet har vært mens dekningen har vært på sitt største?

– Alle tall tyder på at det er en sak som leserne er svært opptatt av, forklarer Raaum.

De to sakene har flere fellestrekk, men dekningen har vært noe ulik, forklarer Nilsen i Retriever.

– I Natascha Kampusch-saken er det hennes opplevelser som står i fokus, med betraktninger og refleksjoner omkring hvordan hun klarte å holde ut. Medieomtalen av Fritzl-saken den første uka dreide seg i stor grad om å forklare hvordan noe så fryktelig kunne skje. I begge sakene beskriver mediene hendelsesforløp, åsted og andre faktiske forhold, men i Fritzl-saken ble det også brukt svært mye spalteplass på teorier omkring Fritzls psyke og motiver. Slik sett kan en si at der mediene hadde mest fokus på offeret i Kampusch-saken, har den hatt mer fokus på overgriperen i Fritzl-saken, forklarer Nilsen.

Powered by Labrador CMS