NRK hyret misjonær

Da to kvinner ble arrestert for narkotikasmugling i Bolivia, hyret NRK frilanser fra Misjonsalliansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke ble det kjent at boliviansk politi hadde arrestert to kvinner som forsøkte å føre over 20 kilo kokain ut av landet. NRK var tidlig ute, og for å få en best mulig dekning fra landet tok kringkasteren kontakt med Misjonsalliansen.

Fikk en misjonær

Informasjonsansvarlig Oddmund Køhn i Misjonsalliansen forklarer til Journalisten at NRKs innenrikssjef Solveig Tvedt i Dagsrevyen kontaktet alliansens generalsekretær Arnt H. Jerpstad for å få bruke utsending til Bolivia Arild Vik som frilanser.

– Altså, vi har aldri hatt lignende situasjon før. I og med at han er journalistutdannet og har et rimelig bra kamera falt det seg naturlig, forteller Køhn til Journalisten.

Ifølge nettsidene til Misjonsalliansen er Vik utdannet journalist og har arbeidet som det i Rogalands Avis, i tillegg har han også vært medielærer på Solborg Folkehøgskole.

Fikk fri

Vik fikk fri fra jobben som utsending på torsdag og fredag etter at Jerpstad hadde funnet ut at timeplanen til utsendingen tillot det. Onsdag kveld reiste Vik til Cochabamba hvor de to kvinnene sitter fengslet og begynte å rapportere for NRK.

– Vi gjør ikke dette til vanlig, dersom det hadde vært en vanlig bistandssak, hvor vi var involvert, ville vi ikke gjort det. Dette var en spesiell sak hvor NRK betalte alle utgifter, sier Jerpstad til Journalisten.

I NRK falt det naturlig å bruke Vik, selv om han var i landet i en annen anledning.

– Han jobber for oss fram til i kveld (fredag red.anm.), da kommer Arnt Stephansen fram og tar over. Vik får standard honorar for arbeidet, og vi har opplyst om at han er utsending for Misjonsalliansen i Dagsrevyen, sa Solveig Tvedt før helgen.

Vik jobbet for tv-nyhetene fram til helgen, men har han jobbet lenger som nettjournalist for NRK. Så sent som i dag, mandag, har Arild Vik en ny artikkel på NRK.no, trass i at han er tilbake som utsending for Misjonsalliansen – noe som for øvrig ikke nevnes i artikkelen.

– NRKs mann

P4 forsøkte å få Vik i tale torsdag ettermiddag i håp om at også de skulle få en stemme fra Bolivia.

– I går kveld (torsdag red.anm.) gjorde han det krystallklart overfor vår journalist at han ikke ga intervju til oss fordi han var NRKs mann, sier P4s nyhetsredaktør Kenneth Andresen til Journalisten.

– Det var nok ryggmargsrefleksen hans som slo inn, og det er prisverdig, sier nyhetsredaktør Grethe Gynnild-Johnsen.

Andresen på sin side er skeptisk til at en utsending fra Misjonsalliansen knyttes så tett opp mot NRK.

– NRK har et ganske tøyelig frilansbegrep. De omtaler ham konsekvent som NRKs frilanser. Så kan man gå inn og drøfte hva en frilanser er, for meg er det en som lever av journalistikken, og det er hovedvirket. Dette er en mann som lever av å være misjonær, sier Andresen.

I TV 2 er utenriksredaktør Bjørnar Solheim usikker på om Vik er blitt kontaktet.

– Hvis noen rapporterer på NRK, vil ikke vi jobbe for å få dem på TV 2. Vi er tross alt konkurrenter.

– Skal gi intervju

Da Journalisten konfronterte informasjonsleder Køhn med opplysningene fra P4, bekreftet Køhn dette. Men la til at det ble endring på dette etter en samtale de to mellom.

– Han har fått beskjed om at han skal gi intervjuer. Selv om han har gjort en jobb for NRK, er han fortsatt utsending for alliansen. Så uansett hvilke medier som ringer, skal han stille opp, slo Køhn fast.

Powered by Labrador CMS