Solstad får på pukkelen

Dag Solstad møtt med overveldende negativ respons på utspill om ytringsfrihet, men høster støtte hos gammel partikamerat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har ikke noe problem med å forstå hva Solstad er ute etter når han skriver at dagens ytringsfrihetsdoxa også må kritiseres, skriver Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen i en leder i dag.

Skille

Han er en av få som tar avstand fra kritikken Solstad har møtt etter en artikkel i Samtiden hvor han går til angrep på ytringsfriheten som «en hellig idé», en artikkel han leste høyt på Litteraturhuset i går.

Flertallet av dem Aftenposten og Dagsavisen snakket med etter høytlesningen har derimot store problemer med å svelge Solstads argumenter om at ytringsfriheten ikke er umistelig, og ikke trenger å vernes i fredstid. Solstad vil innføre et skille mellom trykkfrihet, som han ser som en tilkjempet reform, og ytringsfrihet, som han opplever som makthavernes ‘frihet’.

Dødsstraff

– Dette foredraget har ingen relevans i en seriøs debatt om ytringsfrihet. Jeg vil minne om den afghanske journalisten som er truet med dødsstraff for å ha sagt noe myndighetene ikke liker, sa førsteamanuensis Lars Gule – som Solstad, i tillegg til Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund, retter spesifikk kritikk mot – til Aftenposten.

– Under dekke av å tilby trygghet i en terrortid, foregår en maktforskyvning i retning av staten og interessene rundt den. I stadig flere land ser vi at rettsstaten uthules gjennom nye fullmaktslover. Hvis dette er likegyldig, gjenstår bare kynismen, skriver John Olav Egeland i en skarp kritikk av Solstads tanker rundt ytringsfrihet i Dagbladet i går.

Powered by Labrador CMS