Liten drahjelp fra gjesteredaktører

Opplagsraset i avisen ser ut til å ingen ende ta. Sliter selv på lørdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I årets første halvår mistet løssalgsavisen 11.000 aviser på hverdager sammenlignet med de offisielle tallene for 2007.

Kraftig fall

Sammenlignet med første halvår i fjor mistet avisen 8,1 prosent av gjennomsnittsopplaget på hverdager, heter det i en melding fra Berner Gruppen som eier Dagbladet.

Avisen hadde i årets seks første måneder et gjennomsnittsopplag på hverdager på 124.285 aviser.

– Som vi skriver er reduksjonen større enn forventet. Det er et prosentpoeng høyere enn vi hadde regnet med. Vi hadde regnet med at vi nå så smått skulle dempe fallet. Det er en tung materie å snu, det er ikke slik at det skjer over en måned, sier administrerende direktør Tore Stangebye.

Han legger til at det vil ta tid å snu.

– Vi er forberedt på at det kommer til å ta år før vi er i en positiv trend.

Til sammenligning hadde Aften, ettermiddagsutgaven til Aftenposten som dekker Stor-Oslo, 128.381 i opplag i første halvår.

Glanset fest?

Ifølge tallene fra Berner Gruppen hadde lørdagsutgaven et snittopplag på 216.760 aviser, mens søndagsavisen hadde et snittopplag 108.000 eksemplarer. Lørdag skal etter at den fikk glans på seg i april, ved flere anledninger ha vært under 200.000 i løssalg.

I 2007 hadde lørdagsutgaven et snittopplag på 231.173.

– Vi har hatt et par lørdager i forbindelse med OL hvor salget har vært der omkring. Men vi har hatt en positiv utvikling på lørdager og betydelig mer positiv enn det vi så før omleggingen. Akkumulert har vi solgt flere aviser enn før omleggingen.

– Så endringene på magasinet har bidratt til økt løssalg på lørdager?

– Ja, med unntak av et par uker, som er spesielle.

Et av trekkene Dagbladet har benyttet seg av er gjesteredaktører i Magasinet. Stangebye vil ikke gå inn på hva de har gjort for salgstallene.

– Ja og nei, det er vanskelig å si om det har enkelteffekt. Det er så mange andre elementer som også spiller inn, som forsiden til VG og hvordan været er. De har vært positive bidragsytere.

Tøff høst

– Hvordan ser du på andre halvår for papiravisen?

– Vi har fortsatt samme utfordringer nå som i flere år tidligere, opplaget faller og vi jobber med omstillingsprogrammet som det er i rute, men det er klart det hadde vært betydelig bedre om opplagsfallet hadde stoppet opp, sier Stangebye.

Han ønsker ikke å si noe om Dagbladet vil forsøke med nye produkter for å dempe opplagsfallet.

Powered by Labrador CMS