SKEPTISK: – Vi vet ikke hva som skjer, og det er vanskelig å forholde seg til alle spekulasjonene. Det viktigste er at vi beholder to fylkesaviser i Telemark, sier Varden-redaktør Lars Kise. FOTO: Per-Åge Eriksen

– Edda-jakten kler ikke LO

Sammen med 1700 andre Edda Media-ansatte er Varden-redaktør Lars Kise vitne til at eieren omringes av beilere. Han liker dårlig at hans tidligere eier, LO, er høyt på banen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– LO skaper stor usikkerhet blant ansatte i både Edda Media og A-pressen med sin aktive støtte til A-pressens oppkjøpsplaner. Resultatet av et eventuelt oppkjøp kan bli et enda større behov for rasjonalisering og kutt enn ellers. Det er et tankekors at LO søker mer makt og penger på denne måten, sett i forhold til organisasjonens tradisjonelle rolle som garantist for arbeidsplasser, sier Kise.

38-åringen har lang erfaring fra A-pressen. Han startet i jobben som ansvarlig redaktør i Varden 1. juli, etter å ha vært nyhetsredaktør i A-presseeide Avisenes Nyhetsbyrå siden 2003. Årene 2000-03 tilbrakte han som nyhetsredaktør hos A-pressekonkurrenten Telemarksavisa.

Unikt i Norge

Aviskonkurransen mellom de to tilnærmet jevnbyrdige avisene Varden og TA, med samme utgiversted, er unik i Norge. A-pressen og Edda kontrollerer 90 prosent av dagspresseopplaget i regionen Vestviken (Telemark, Vestfold og Buskerud), godt over medieeierskapslovens regionale grense på 60 prosent.

Spørsmålet er om kulturminister Trond Giske er villig til å tilpasse lovverket, for å muliggjøre en sammenslåing av de to konsernene.

Selv om det offisielle budskapet fra engelske Mecom Group er at den norske delen ikke er til salgs, regner de fleste observatører med at Edda Media er i spill. Mecom har en gjeld på 5,5 milliarder kroner, og rentekostnadene øker kraftig nå i høst. Derfor vil David Montgomery og Mecoms styre etter alt å dømme vurdere et tilbud på Edda seriøst.

Beilerkø

Norske beilere står i kø. A-pressens ledelse framstår nærmest som overkåte tenåringer i sine tilnærmelser. Mer nøkterne Vårt Land er også på banen, i et konsortium som settes sammen av meklerhuset Pareto. Her er også en rekke lokale investorer og trolig også Hegnar Media og Polaris Media med, mens Berner Gruppen (Dagbladet) vurderer et bud på egen hånd.

Uansett hvem som til slutt står igjen som eier av Edda, ønsker Kise mest av alt å fortsette den beinharde aviskonkurransen i Telemark.

– For meg er det viktigste at Telemark fortsatt skal ha to gode fylkesaviser som tjener penger uten pressestøtte. Konkurransen skjerper oss, og det ville være bra for mediemangfoldet. Leserne og de ansatte fortjener det.

Penger på bok

Kise er dypt skeptisk til at LO graver i sin velvoksne pengesekk for å hjelpe A-pressen til å sikre seg kontroll over konkurrenten. A-pressens to hovedeiere – LO og Telenor – har nylig besluttet å stille 300 millioner kroner hver.

A-pressen opplever gode tider og nærmest bugner av penger. Siste halvårsregnskap viser at likviditetsreserven nå lyder på 683 millioner kroner, nær en fordobling siden samme tidspunkt i fjor.

Mecom har tidligere hintet om at et aktuelt prisleie på Edda Media er mellom 3,5 og 4,0 milliarder kroner. Fra de norske potensielle budgiverne har foreløpige indikasjoner vært at et bud vil ligge rundt 3,2 milliarder kroner.

Byavis?

De ansatte både i Varden og Telemarksavisa har fanget opp rykter om eventuelle lokale konsekvenser av et oppkjøp. Det snakkes om at A-pressen ønsker å beholde TA som fylkesavis, mens Varden skal være tiltenkt en rolle som byavis for Skien.

På spørsmål om hva de ansatte i Varden frykter dersom A-pressen skulle kjøpe Edda Media, svarer Kise:

– Vi bruker ærlig talt ikke mye tid og krefter på å frykte noe. All frykt er hypotetisk og spekulativ. Men vi har levd i en usikker situasjon før, og er veldig trenet i å lage avis midt oppe i det hele.

LO uklar

–Vil du heller fortsette å være eid av Montgomery?

– Jeg har ikke noe problem med det. Om det er en brite eller en LO-sjef, spiller ingen rolle. Jeg forholder meg til de som eier oss.

– Har du dårlige erfaringer med LO som eier fra din tid i TA og ANB?

– Nei, jeg har et veldig godt forhold til A-pressen. Det er et profesjonelt konsern, og jeg ønsker dem lykke til. A-pressen tenker marked og skal posisjonere seg for å tjene mest mulig penger. Det er et ærlig og uproblematisk motiv. LOs formål virker noe mer uklart og ligger i hvert fall langt fra det organisasjonen er tuftet på. LO bruker ikke krefter på å tenke på usikkerheten de skaper når de jakter på profitt. Det bekymrer meg, for LO brukte mediemangfold som motiv da de investerte i A-pressen.

Mangfold

– Men er det verre at LO investerer i medier enn equityselskaper og andre spekulanter?

– Nei, det synes jeg ikke. Men det ville være trist hvis LOs iver etter å eie aviser fører til mindre mangfold.

– Ville de ansatte følt mindre usikkerhet om det var Hegnar som var mest aktuell som kjøper?

– Det tror jeg varierer fra avis til avis. I Telemark tror jeg ikke det er noe mindre usikkerhet med A-pressen enn med Hegnar. Det viktigste er uansett seriøse eiere som sikrer mediemangfoldet.

Striden om A-pressens sosialdemokratiske formålsparagraf kommenterer Lars Kise slik:

– Jeg frykter uansett ikke noe meningstyranni fra A-pressens side. Jeg regner med at Varden vil fortsette å være fri og uavhengig.

Powered by Labrador CMS