Flåthen avviser at LO er på profittjakt

LOs leder benekter at profitt er motivet bak LOs støtte til Edda-bud fra A-pressen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– For LO er det viktigst å sikre A-pressens framtid, mediemangfoldet og norsk eierskap, sier Roar Flåthen til Journalisten.

I dagens papirutgave av Journalisten kommer Varden-redaktør Lars Kise med sterk kritikk av LOs aktive støtte til A-pressens planer om å kjøpe Edda Media. Kise mener LO, som eier 45 prosent av A-pressen, bidrar til å skape stor usikkerhet blant ansatte i begge konsernene.

– Resultatet av et eventuelt oppkjøp kan bli et enda større behov for rasjonalisering og kutt enn ellers. Det er et tankekors at LO søker mer makt og penger på denne måten, sett i forhold til organisasjonens tradisjonelle rolle som garantist for arbeidsplasser, sier Kise.

Fartstid begge steder

Han tiltrådte som ansvarlig redaktør i Edda-eide Varden 1. juli. De siste åtte årene har han vært nyhetsredaktør i Avisenes Nyhetsbyrå og Vardens konkurrent Telemarksavisa, begge eid av A-pressen.

A-pressens to hovedeiere, LO og Telenor, har nylig besluttet å stille 300 millioner hver for å hjelpe A-pressen til å sikre seg kontroll over Edda Media. Kise og andre skeptikere er opptatt av at et sammenslått konsern vil havne i strid med begrensningene i medieeierskapsloven i flere regioner i Norge, blant annet i Telemark. Derfor frykter ansatte i Varden og TA at en av avisene vil bli ofret for å oppfylle lovens krav.

Avviser profittjakt

Roar Flåthen avviser overfor Journalisten at LO er på profittjakt gjennom A-pressen.

– Hovedmotivet for vårt langsiktige eierskap i A-pressen er å bidra til mediemangfold og verne om grunnleggende verdier som ytringsfrihet og demokrati. Det har også vært viktig for oss å beholde mest mulig av avisene på norske hender og bevare norske arbeidsplasser, sier LO-lederen.

– Vi tar ansvar

Flåthen understreker at dersom LO bare jaktet på profitt, så ville organisasjonen valgt en annen strategi.

– Da hadde vi solgt oss ut av A-pressen nå når konsernet står sterkere enn noen gang og kapitalisert på de investeringene vi har gjort gjennom mange år. Men som en langsiktig og god eier tar vi ansvar for konsernets videreutvikling og framtid, også i en situasjon der store strategiske avgjørelser må tas.

Powered by Labrador CMS