Konferansedeltaker tør ikke reise hjem

Philip Njaru. Foto: Terje I. Olsson

LILLEHAMMER (Journalisten): Den kamerunske journalisten Philip Njaru søker politisk asyl i Norge.

AV Terje I. Olsson [14.09.2008 11:22]

Den kjente radiojournalisten Philip Njaru (42) bestemte seg sent i natt for å søke asyl i Norge. De siste dagene har han deltatt på den globale konferansen om gravende og kritisk journalistikk på Lillehammer. Nå tar han ikke sjansen på å reise tilbake til Afrika.

Torturskadd

– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært arrestert, sier Njaru.

Han har vært utsatt for kortere og lengre fengslinger, en rekke arrestasjoner, mishandling og tortur. Han er døv på det venstre øret og har problemer med å tygge etter å ha blitt rundjult av politiet.

Njaru har arbeidet for den kamerunske radiostasjonen Ocean City Radio i seks år. Før det jobbet han som avisjournalist. 13 år som journalist med menneskerettigheter og korrupsjon som spesialfelt har vært et tøft liv.

– Jeg har problemer etter alle fengslingene og mishandlingen. Jeg sover dårlig, har mareritt om nettene og føler meg psykisk og fysisk veldig dårlig, sier Njaru til Journalisten.

Flere vurderer

Han ønsker nå internasjonal hjelp og beskyttelse på grunn av situasjonen i hjemlandet. Njaru håper også å få legehjelp og sier at han føler seg svært dårlig. Han har i de siste fire årene dels levd i skjul og sier han ikke har våget å overnatte hjemme på grunn av drapstruslene.

For arrangørene av den internasjonale journalistkonferansen GIJC kommer Njarus avhopp litt ubeleilig, men arrangørene verken kan eller vil gripe inn i saken. Njaru er på Lillehammer som en av de mange inviterte journalistene fra land i den tredje verden og tidligere Sovjet-området, og reise og opphold er betalt med stipendpenger fra UD og andre sponsorer.

Etter det Journalisten kjenner til, skal det være ytterligere tre-fire journalister, hovedsakelig fra Afrika, som teller på knappene og vurderer asyl. En rekke av deltakerne på journalistkonferansen på Lillehammer har til dels svært dramatiske opplevelser i hjemlandene å vise til, der de har vært forfulgt og ettersøkt av politiet i årevis.

Fersk beslutning

Nestleder i Norsk Journalistlag, Kjetil Haanes, sier at Njaru uten tvil fyller vilkårene for asyl, og lover at NJ vil støtte ham så godt som mulig.

– Njaru er en seriøs og modig journalist som har jobbet med saker som gjør ham svært utsatt i et land som Kamerun, sier Haanes.

Philip Njaru sier at han først bestemte seg for å søke asyl sent lørdag kveld.

– Jeg har tenkt veldig mye over saken de siste 48 timene, sa Njaru til Journalisten lørdag kveld. Da hadde han fortsatt ikke tatt noen endelig beslutning. Det gjorde han først kort før midnatt.

Familie hjemme

Njaru har søkt kontakt med Amnesty International i London, med foreningen for torturofre i Danmark og med komiteen for beskyttelse av journalister i New York, men har ikke fått kontakt fordi stedene er helgestengt.

Njaru har kone og tre barn i Kamerun, men ser ingen annen utvei nå enn å søke asyl i Norge. Han har i flere år mottatt en rekke drapstrusler, og er redd for at det kan bli alvor av dem dersom han vender tilbake til hjemlandet. I utgangspunktet har han ingen bestemt oppfatning av hvor han skal bli og hva han skal gjøre, men han har hatt god kontakt med den amerikanske ambassaden i Kamerun, som har sagt at de har samlet opplysninger om overgrepene mot ham og har sympati med ham.

Philip Njaru har vært nevnt flere ganger i Amnestys årsrapporter, og den internasjonale PEN-klubben har støttet ham. Han fikk PENs Novib Award i 2002 og Hellman-Hammett Grant fra Human Rights Watch året etter.

(Sist oppdatert: 01.11.2008 22:34)


    We need to have students being trained in the skill set we need them to have, and if you’re being taught by a professor who hasn’t been in a newsroom in five years, you might as well be taught by a dinosaur

    Rekrutteringsansvarlig Tracy Grant i Washington Post.


Ordbøker


Mediefolk

er ansatt i NRK Brennpunkt fra 1. september. Hun skal ha ansvar for nett og sosiale medier. Anne Linn har tidligere vikariert i stillingen og kommer fra nettredaksjonen i...

er ansatt i fast stilling som journalist i VGs nyhetsseksjon fra 1. august. Han har tidligere jobbet i VG, men kom nå fra TV 2.

er ansatt som nyhetsredaktør i Mediehuset Nettavisen sin nysatsing dittOslo.no, som er kjøpt fra Amedia fra 1. september. Braaten kommer fra tilsvarende stilling i...

er ansatt som nyhetsjournalist i Mediehuset Nettavisen sin nysatsing dittOslo.no, som er kjøpt fra Amedia fra 1. september. Svendsen har jobbet samme sted de siste åtte år...

er ansatt som ny redaktør i Advokatbladet. Hun går fra sin nåværende stilling som redaksjonell leder i VGs Vektklubb.no.

er ansatt som teknisk produsent i VGTV. Han har de siste 6 årene jobbet for VGTV som VGTVs faste lydtekniker.

er ansatt som teknisk produsent i VGTV. Han kommer nå fra NRK Super hvor han har vært redaksjonsassistent. Han har en bachelor i fjernsynsproduksjon og flerkameraregi fra...

er ansatt som teknisk produsent i VGTV. Han kommer fra frilanstilværelse som bildeprodusent for TV2 Sporten, OB-team og Mediatec Broadcast. Han har også jobbet for NRK med...

er blitt ansatt som teknisk produsent i VGTV. Hun kommer fra jobb som producer i NRK Nyheter hvor hun har vært de siste 3 årene. Hun har en master i fjernsynsproduksjon og...

image

er fast ansatt som krimreporter i TV 2 Nyhetene fra 1. august.
Han sitter i styret for SKUP og er medlem av gravenettverket ICIJ (The International Consortium of...

Siste kommentarer

Nyhetsbrev

Få varsel om viktige nyheter!

Syndicate content