Spetalen vil avkle Dagbladet

Ble Dagbladet brukt i en feide mellom finansmannen og fotballrådgiver Christian Eidem? Hissig strid for retten i morgen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Øystein Stray Spetalen har store forventninger til at Dagbladets kildegrunnlag vil bli avkledd i løpet av hans tre dager lange injuriesak mot løssalgsavisen. Det er uklart om Dagbladets hovedvitne Christian Eidem stiller under vitneførselen torsdag.

Journalisten har ikke klart å oppnå kontakt med Eidem, som ifølge flere kilder befinner seg i USA.

Krever en million

Spetalens private søksmål gjelder Dagbladet AS, ansvarlig redaktør Anne Aasheim og de to journalistene Roy Wahlstrøm og Tore Bergsaker. Spetalen krever straff og oppreisning på én million og femti tusen kroner, på bakgrunn av Dagbladets påstander om at han gikk amok på et utested i Oslo i august i fjor. Spetalen mener Dagbladets omtale er sterkt ærekrenkende og usann.

Strafferammen for brudd på straffelovens paragraf 247 er fengsel i inntil to og et halvt år for å ha «skadet en annens gode navn og rykte eller til å utsette ham for hat, ringeakt eller tap av den for hans stilling eller næring fornødne tillit…».

Fem kilder

– Dersom de ikke vil oppgi sine anonyme kilder, har avisen et problem, uttalte jusprofessor Henning Jakhelln til VG i januar i år, da det ble kjent at Spetalen gikk til søksmål.

Dagbladet har fastholdt at oppslagene om Spetalens restaurantbesøk bygger på opplysninger fra fem kilder. Avisen forsøkte imidlertid å inngå et forlik i saken i juli, noe som ble avvist av Spetalen.

Det er ukjent hva Dagbladets tilbud om forlik inneholdt. Verken Spetalen eller hans advokat Cato Schiøtz har ønsket å kommentere dette forsøket på å løse saken utenfor rettssalen.

– Gikk amok

Den angivelige hendelsen ble omtalt i to artikler i Dagbladet 2. og 3. august 2007, derav et førstesideoppslag. Spetalen reagerte kraftig på oppslaget med overskriften «KJENDIS-milliardær AMOK på utested». Milliardæren skulle ifølge Dagbladet ha slått etter gjester og skadet en kvinne på kjendisutestedet Odeon.

Episoden involverte Spetalen og Steffen Iversens fotballrådgiver Christian Eidem. Ifølge avisen skal Spetalen ha kommet inn på Odeon og kastet seg over Eidem, som snakket med den tidligere Vålerenga-treneren Petter Myhre. Avisen skrev:

«De snakket sammen og ante fred og ingen fare da milliardæren kastet seg over bordet slik at alt av glass veltet og føk rundt. Deretter skal han ha slått et ølglass ut av hånden på Eidem slik at det fôr flere meter til værs før det traff en kvinne i hodet. Hun begynte å blø, men skal ikke ha blitt alvorlig skadet».

Støttet Spetalen

Dagbladet fulgte opp dagen etter med en artikkel om at blant andre Petter Stordalen forsvarte og slo ring om Spetalen. Spetalen mente at oppfølgeren var ekstra grov, fordi han etter oppslaget første dag snakket med sjefredaktør Anne Aasheim og informerte henne «grundig (…) om alle detaljene i saken».

– Samtlige som var til stede rundt bordet, med unntak av Eidem, ga beskjed om at de ikke kjente seg igjen i den framstilling Dagbladet ga. Det skjedde først muntlig til Dagbladet og så gjennom oppslag på nettsider påfølgende dag. Hvordan kunne da sjefredaktør Anne Aasheim godta artikkelen i denne form og med dette innhold? spurte Øystein Stray Spetalen i en kommentar til Journalisten.

PFU og rettssak

Spetalen klaget Dagbladets artikler inn for Pressens Faglige Utvalg, som 20. november 2007 felte avisen for bruken av anonyme kilder.

– Oppslagene var et ledd i en heksejakt mot meg og baserer seg på en person som ville meg vondt (Eidem. red.anm.), og som har god kontakt inn i Dagbladets redaksjon, uttalte finansmannen til Journalisten, etter å ha vunnet fram i PFU.

Spetalen opplevde Dagbladets artikler som en stor belastning for seg selv og de rundt ham.

– Det var løgnaktig, og derfor mener jeg de må stå til rette for det i en rettssak, uttalte Øystein Stray Spetalen til VG da han innleverte injuriesøksmålet i januar i år.

Medieofferfond

Spetalen planlegger å bruke et eventuelt erstatningsbeløp, i tillegg til egne midler, til å opprette et fond som skal hjelpe andre personer som føler seg som medieofre. Hensikten med fondet er å gi støtte slik at folk som oppfatter seg urettferdig behandlet av mediene kan forfølge saken.

Powered by Labrador CMS