– Ren løgn i Dagbladet

Espen Shampo Knutsen hevdet i Oslo tingrett torsdag at Dagbladet skrev ren løgn om Spetalens opptrinn på Odeon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Knutsen, som er ishockeytrener i Vålerenga, forklarte følgende om episoden mellom Spetalen og fotballrådgiver Christian Eidem da han vitnet i retten torsdag:

– Øystein kommer og lener seg over Christian, slår glasset hans ut av handa hans slik at det river med seg et par glass til. Man blir forskrekket, men jeg skjønte egentlig ikke hva som skjedde. Han snur seg og skriker noen ord til Christian. John Giæver holder ham unna Christian. Øystein roer seg og går videre inn i lokalet. Det hele tok 15-20 sekunder, men det skjer ikke noe mer.

Ble kontaktet av avisen

Ishockeytreneren fortalte at han ble kontaktet av Dagbladets sportsjournalist Morten Pedersen tidlig dagen etter.

– Morten lurte på hva som hadde skjedd på Odeon. Det fortalte jeg ham. Jeg oppfattet at han ringte som en venn, ikke som journalist. Vi har kjent hverandre siden jeg var 16 år, sa Knutsen.

Knutsen avviste at han var kilden til påstandene i Dagbladets oppslag om at Spetalen hadde slått etter fotballtopper, slått en tidligere bandyspiller (Giæver) og skadet en kvinne.

Sjokkert

– Jeg ble sjokkert over overskriften. Jeg så ikke at Øystein gikk amok. Oppslaget var sterkt overdrevet. Det er ren løgn at de tingene Dagbladet skriver om, skjedde, hevdet Knudsen.

Gjennom en rekke spørsmål til ulike vitner antydet Spetalens advokat, Cato Schiøtz, at Eidem skal ha forsøkt å skremme innkalte vitner fra å stille opp i Spetalens rettssak.

Knutsen forklarte at Eidem hadde informert ham om at Morten Pedersen skal sitte på lydbånd av samtaler med Knutsen.

– Underforstått at jeg skal ha sagt noe annet til Morten enn jeg har forklart til andre etter episoden. Jeg har vanskelig for å tro at det stemmer. Eidem sa det kanskje for å gjøre meg usikker før jeg skulle vitne, sa Knutsen.

Flere sammenfallende historier

Sportsjournalist Roy Wahlstrøm i Dagbladet forklarte i retten torsdag at fire kilder var premissleverandører til avisens oppslag om Spetalen, men at han selv og kollega Tore Bergsaker i løpet av kvelden 1. august 2007 snakket med en rekke andre personer om opptrinnet på utestedet Odeon.

– Ingen av vitnene ville nevnes med navn. Det var avgjørende at flere personer hadde sammenfallende historier. Vi oppfattet dem som troverdige. Hvis ikke, måtte de jo ha konspirert og blitt enige om hva de skulle si til oss. Ingen tror vel at Dagbladet har diktet opp historien eller pyntet på den. Ingenting er lagt til. Hvorfor i all verden skulle vi gjøre det? Vi drev ikke noen svertekampanje av Spetalen, sa Wahlstrøm.

Anonyme kilder

Cato Schiøtz gikk detaljert til verks om hvor mange av de anonyme kildene som hadde opplyst om angrep på fotballtopper, en kvinne og en tidligere bandyspiller og at en gjest hadde tatt strupetak på Spetalen. Wahlstrøm kunne ikke bringe noen klarhet i dette.

– Skyldte du på desken da Petter Myhre dagen etter oppslaget ringte deg og klaget over at han var trukket inn i saken?

– Nei, jeg har aldri klaget på desken, svarte Wahlstrøm.

Overdramatisert

Tidligere bandyspiller John Giæver var sentral i opptrinnet på Odeon, der han forsøkte å holde Spetalen unna Christian Eidem. Han hadde en helt likelydende beskrivelse av opptrinnet som Knutsen. Giæver ga uttrykk for at han opplevde Dagbladets oppslag som overdramatisert.

– Det jeg opplevde, var at Spetalen strakte seg mot bordet for å si noe til Eidem. Plutselig ser jeg at et par glass detter ned på gulvet. Jeg trodde at Spetalen hadde vært klumsete. Vi ler litt av det. Spetalen trekker seg litt tilbake og sier noe til Eidem. Jeg merker at Eidem blir litt urolig, og Spetalen sier «You´re bad». Spetalen står der i fem-ti sekunder. Jeg føler situasjonen slik at Spetalen skal bort til bordet igjen, og da rekker jeg ut armen og holder ham i brystet.

– Du går unna, sa jeg, og det gjorde han. Det var ikke snakk om noe strupetak, slik Dagbladet skrev. Mer skjer ikke den kvelden, forklarte Giæver.

Powered by Labrador CMS