– Nærmest ikke et sant ord

Spetalen fikk rettens medhold, Dagbladet må åpne lommeboken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagbladet må ut med 270.000 kroner i erstatning etter at avisen slo opp på forsiden at han skal ha gått amok på utested. .

Avisen anonymiserte Spetalen, men det oppsto fort spekulasjoner rundt identiteten hans.

Etter å ha vunnet i Pressens Faglige Utvalg, gikk Spetalen til sak mot Dagbladet og krevde én million kroner i oppreisning. Dagbladet forsøkte på sin side å inngå forlik, hvor avisen ville betale 150.000 kroner i oppreisning til investoren.

Dette tilbudet ble forkastet og i Oslo tingrett måtte Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim innrømme at avisen ikke kunne føre sannhetsbevis for sitt oppslag.

Usant

Spetalen er nå tilkjent 250.000 kroner i erstatning fra Dagbladet og 20.000 fra Anne Aasheim. Journalistene Tore Bergsaker og Roy Wahlstrøm ble frifunnet.

Her kan du lese dommen.

Etter en gjennomgang av intermessoet på Odeon restaurant, konstaterer tingretten at avisens presentasjon «går en del av hengslene».

– Derfor må retten gi saksøkerens prosessfullmektig rett når det, etter en nærmere analyse, hevdes at det nærmest ikke står et sant ord på avisens første side, heter det videre i dommen.

Salgsplakat

Domstolen fastslår at oppslaget er sterkt krenkende og injurierende. Retten tar høyde for at det har offentlig interesse å omtale at den vellykkede finansmannen mister fatningen og begår legemsfornærmelse på en restaurant, fordi handlingen kan fortelle noe om hans selvbeherskelse og vurderingsevne.

Men retten kritiserer avisa for å bygge saken på anonyme kilder uten tilstrekkelig sikkerhet for at opplysningene deres var riktige.

– Retten sitter igjen med det bestemte inntrykk at dette var en historie som skulle ut fordi den, med passende ornamentikk, ville selge avisen godt.

Ansvar

Tingretten feller avisa for å ha framsatt rettsstridige påstander mot Stray Spetalen. Anne Aasheim er dømt som ansvarlig redaktør og fordi hun deltok i diskusjonen rundt forsideoppslaget.

Bergsaker og Wahlstrøm ble firfunnet, siden de ikke hadde hånd om Dagbladets førsteside, som retten skriver «ble redigert av desken».

Powered by Labrador CMS