Ordfører ville stanse avisomtale

Da Bladet Tromsø ville skrive sak om kronerullinga til næringslivet så ordføreren rødt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Næringslivet i Tromsø har hatt kronerulling og samlet sammen 200 millioner kroner til idretten i håp om å få OL til byen i 2018. Det ville lokalavisa Bladet Tromsø fortelle om i fredagens papirutgave og ringte ordføreren for å få et intervju. Men det gikk ikke akkurat slik de hadde ventet.

Ødela OL-drøm

– Kvart på tolv torsdag kveld ringte ordføreren til meg etter at han ble oppmerksom på at vi kom til å kjøre saken. Da fikk jeg spørsmål fra ordføreren om jeg ville være redaktør for avisa som hindret at Tromsø får OL i 2018. Noe som angivelig ville skje dersom vi gikk ut med saken før pressekonferansen fredag, forteller sjefredaktør Jonny Hansen i Bladet Tromsø.

Hansen forteller at ordfører Arild Hausberg (Ap) mente alle andre mediene gikk med på å vente med saken.

– Så gjorde han det i sterke ordelag klart at han aldri ville ha et forhold til Bladet Tromsø om vi trykket saken. Som redaktør vil ikke jeg inngå noen avtaler, da blir vi aktør mens jeg mener vi skal være rapportør, forklarer Hansen.

Så rødt

Ordføreren var fredag i Oslo og holdt pressekonferanse rundt temaet om pengeinnsamlingen.

– Er det vanlig at en folkevalgt forsøker å diktere mediene hva de skal eller ikke skal trykke?

– Nei, det kan jeg ikke tenke meg, sier Hausberg og legger til: – Jeg ba ham å vente med den saken, fordi vi ønsket å holde den litt igjen. Det var en spesiell sak for området og som derfor var viktig å få presentert bredt i dag, forklarer han.

– Jeg sa jeg ville få et anstrengt forhold til avisen. Man kan bli sint, men jeg er ikke langsint. Det hadde vært en lang dag og jeg var på vei til sengs, sier ordføreren.

Hansen i Bladet Tromsø forteller at da ordførerens appell ikke førte fram, endte samtalen med klart budskap.

– Ordføreren sa at han skulle sørge for at vi ikke skulle få sprekke den og så la han på. Noen minutter senere lå den på nettsidene til Nordlys. Var nyheten virkelig så liten likevel og ødelegger det ikke sjansene til Tromsø 2018 at Nordlys har saken?

Gikk og la seg

– Forfordeler du saker, Hausberg?

– Det var nok ikke meg som var årsak til at saken kom på Nordlys. Jeg snakket ikke med Nordlys etterpå, jeg gikk og la meg. Men vi var mange som snakket om dette i går kveld.

– Men det må ha vært noen i din stab, siden den kom på nettsidene like etter at du la på telefonen med Hansen.

– Det vet jeg ingenting om. Det vi måtte drøfte var om vi måtte droppe pressekonferansen i dag og heller la det gå ut i mediene.

Sjefredaktør i Nordlys, Hans-Kristian Amundsen, forteller til Journalisten at han ikke kjenner til hva som er skjedd, men han opplever det ikke som forfordeling.

– Vi har fått en nyhet og det synes jeg er bra. Vi jakter på nyheter og noen ganger treffer vi. Jeg opplever ikke at vi er i noen særstilling og vi har ofte heftige krangler med ordføreren, sier Amundsen.

Powered by Labrador CMS