Var du på Journalistens nettseminar?

Her finner du smarte tips og pekere fra helgens seminar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdag 25. oktober organiserte Journalisten et tospråklig nettseminar om hvordan bruke det sosiale nettet, i samarbeid med Journalism.co.uk og ABC Nyheter. Siden hovedfokus for seminaret var hvordan journalister, nettutviklere og andre kan dra nytte av såkalte sosiale medier i sitt daglige virke, var det naturlig å bruke disse også i dekningen av seminaret.

Bruk det sosiale nettet

Høydepunktet på seminaret var briten Colin Meeks innføring i hvordan journalister kan bruke og få mest mulig ut av web 2.0- og web 3.0-verktøy til undersøkende research. Foredraget ble både streamet live av journalism.co.uk og liveblogget, i tillegg har Meek lastet opp alle slidene han brukte på slideshare.

Et av Meeks hovedpunkter var hvordan du ved hjelp av sosiale bokmerkingstjenester som Delicious og Furl, kan få et nettverk av eksperter til å følge fagfeltet ditt for deg. Han forklarte hvordan man kan bruke RSS (Real Simple Syndication) med ulike filtre til å overvåke nøkkelord og gjøre informasjonen man får på denne måten så relevant som mulig, og hvordan søke opp informasjon i sosiale nettverk. Han ga også en innføring i hva den nære nettframtiden, gjerne kalt web 3.0, betyr for journalister.

Mikroblogging underveis

Dekning og samtale fra seminaret finner du også på mikrobloggetjenesten Twitter, som spiller en stadig større rolle i medienes dekning, blant annet av naturkatastrofer. Meek mente at Twitter virkelig tok av under skogbrannene i Sør-California i 2007 og sa at man da begynte å bruke #-tegnet sammen med koder for å spore Twitter-meldinger.

For å gjøre Twitter-meldingene fra seminaret vårt søkbare brukte vi #socialweb. Vi testet også en miniprogram (widget) fra Twemes.com, som samlet de fleste av tweetene i en post på Journalistens betablogg. Tilsvarende brukte vi også swOslo som stikkord (tag) på Technorati for å gjøre eventuelle bloggposter fra seminaret lett søkbare der.

Undertegnede snakket om hva journalister kan lære av temabloggere og har oppsummert foredraget sitt her. Heidi Nordby Lunde, ABC Nyheters borgerredaktør, snakket om erfaringene med borgerjournalistikk så langt, noen kjappe notater fra foredraget her (lenke til mer omfattende sak senere).

Powered by Labrador CMS