Faksimile av dagens utgave av Journalisten.

Journalisten bommet på viktig juss

Se og Hør kan ikke bli felt i Strasbourg. Vi beklager feilen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten skriver i dag at Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæthers anke til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg kan føre til at Se og Hør likevel blir dømt til å betale paret oppreisning for bryllupsbildene fra Tjøme.

Det beror på en alvorlig misforståelse fra vår side.

Kan ikke dømmes

Anken i saken om privatlivets fred er som alltid rettet mot Høyesterett og den norske stat, ikke mot parten som var saksøkt i norsk rett. Dersom Menneskerettighetsdomstolen velger å behandle klagen og dømmer i kjendisparets favør, er det dermed staten som blir dømt, ikke Se og Hør.

Lillo-Stenberg sier i intervjuet til Journalisten at en eventuell tilbakebetaling av saksomkostninger dels vil gå som gave til Bellonas arbeid for ytringsfrihet i Russland.

– I tillegg vil Se og Hør ganske sikkert bli dømt til å betale oss de 150.000 kronene vi har krevd i oppreisning, sier musikeren.

Spurte ikke bladet

Dette resonnementet, som Journalisten dessverre adopterte, er ikke riktig. Dersom Strasbourg tar saken til behandling og overprøver Høyesterett, vil domstolen også gjøre ekteparet skadesløse. Det vil i så fall skje ved at domstolen pålegger staten å tilbakebetale Sæther og Lillo-Stenberg deres saksomkostninger, forklarer assisterende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

EMD kan også pålegge staten en erstatning fordi norske domstoler ikke tilstrekkelig vernet om parets privatliv, dersom Den europesike menneskerettighetsdomstolen mener Høyesteretts kjennelse ikke er i samsvar med artikkel 8 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Derfor er det feil når Journalistens intervju framstiller Se og Hør som motpart i en eventuell Strasbourg-sak. Vi beklager feilene, som trolig ikke ville oppstått om vi hadde innhentet Se og Hørs kommentar. Det var bladets sjefredaktør Harald Haave som i morges gjorde oss oppmerksom på fadesen.

(Redaksjonsklubben i Se og Hør kritiserer Journalistens håndtering av denne saken. Les klubbens åpne brev her.)

Powered by Labrador CMS