Fra Aftenpostens hjemmeside.

Vil begrense søk i skattelistene

Personvernkommisjonen delt i synet på offentliggjøring av skattelistene. Flertallet vil stramme inn dagens ordning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Personvernkommisjonen ble opprettet av regjeringen i mai 2007. Den har drøftet utfordringene for personvernet i forhold til mediene og ytringsfrihet og kommer i januar med forslag som «kan bidra til å styrke enkeltmenneskets integritet og rett til privatliv».

Ikke offentlig

Personvernkommisjonens forslag og anbefalinger er samlet i en NOU-rapport som først blir offentliggjort 13.januar, men etter det Journalisten erfarer, går flertallet inn for at skattelistene ikke skal offentliggjøres på samme måte som nå.

Kommisjonsmedlem og tidligere sjefredaktør i Adresseavisen, Gunnar Flikke, bekrefter at spørsmålet har vært gjenstand for heftig debatt og at de ikke ble enige. Men han vil ikke røpe hva den endelige konklusjonen ble.

– Nei, jeg vil ikke si noe om det. Jeg kan bare si at det er delte oppfatninger i kommisjonen. Og alle vet hva jeg mener om saken, sier Flikke, som altså er en varm tilhenger av at offentligheten får vite hva den enkelte bidrar med til samfunnet og hvordan skattesystemet fungerer.

Ikke søk

Tilhengere av innstramming argumenterte på sin side med at begrensninger blant annet vil hindre misbruk av opplysningene, av kriminelle eller på andre måter. Det er grunn til å tro at det ble flertall for et forslag om at listene kun skal legges ut på skatteetatens nettsider, uten mulighet til søk og sammenstilling av opplysninger. Med andre ord akkurat det verktøyet mediene i dag bruker for å lage journalistikk på skattelistene.

Andre forslag

Kommisjonen foreslår også en rekke andre tiltak det er konsensus om, slik det går fram av en delrapport som ble publisert i oktober. Etter at ytringsfrihetskommisjonens forslag om en egen medieansvarslov følges opp.

Utvalget foreslår blant annet at loven inneholder en klargjørende definisjon av redaktørollen på nett og regler om anonymitetsrett og kildevern. Kommisjonen foreslår også at man i forbindelse med revisjonen av åndsverkloven, vurderer hvordan bestemmelsen om retten til eget bilde skal forstås i forhold til andre lovbestemmelser. Et tredje forslag er at fri rettshjelp-ordningen utvides til å omfatte saker mot pressen. Kommisjonen fremmer derimot ikke noe forslag om statlig medieombud.

Powered by Labrador CMS