Skjermdump fra ABC Nyheter 6. januar 2009.

– Vil vise virkeligheten

ABC Nyheter publiserte bilde av barnelik på forsiden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mens utenlandske medier ikke slipper inn i Gaza, kommer bildene ut. Og ofte er virkeligheten rå og brutal.

Vurderte grundig

Enkelte av leserne til ABC Nyheter kan ha fått seg et lite sjokk da de åpnet nettavisen etter lunsj tirsdag. Som toppsak hadde nettavisen en artikkel om hvor mange barn som er blitt drept på Gaza som følge av Israels bombing, og for å illustrere saken valgte nyhetsredaktør Børre Haugli å publisere bilde av to barnelik.

– Vi har vurdert bruken av dette bildet grundig. Tilfanget av bilder som dette er enormt, og det er usedvanlig mange bilder av drepte barn. Vi bestemte oss tidlig at vi skulle vise bildene som viser virkeligheten, sier Haugli.

Lege Mads Gilbert har tidligere vært kritisk til vestlige medier fordi de holder tilbake flere av de mer rå bildene. Haugli forteller at han ikke vil redigere forsiden etter hva Gilbert mener, men vil vurdere fra bilde til bilde. Og leserne til ABC Nyheter reagerte nesten umiddelbart etter at bildet av de to døde barna ble publisert.

– Vi får reaksjoner, om enn ikke så mange, men hvis folk ikke hadde reagert på bilder som dette, ville det vært merkelig. Vi føler det er riktig å vise disse bildene, men vi skal ikke overdrive bildebruken. Vi kommer til å kjøre en ganske tøff linje og vil hele tiden vurdere hvilke bilder vi skal publisere.

Plikt å redigere

I TV 2 har man vært mer tilbakeholden. Heller ikke nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther vil la seg redigere av Gilbert. Samtidig understreker Årsæther at det er et journalistisk ansvar å redigere bort.

– Vi har en skjønnsmessig vurdering av hva vi viser på nett, kveldssendingene og på nyhetskanalen. Det er også slik at de døde barna blir vist fram helt bevisst, noe som er forståelig, men vår hovedoppgave er å være journalister. Det er ingen journalistisk prestasjon å vise groteskhetene. Vi har en plikt å redigere og vise det som gir et godt inntrykk av hvor grusomt dette er, sier han.

Årsæther forklarer at det vil være forskjell på bildene som går i de tidlige nyhetssendingene, sammenlignet med de senere sendingene. Nyhetsredaktøren forteller at de vil vurdere hvert tilfelle individuelt, men poengterer at TV 2 vil ligge på den linjen de så langt har kjørt.

Må til

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener det er nødvendig at mediene viser groteskheten i situasjoner som konflikten i Gaza. Han viser til bildene etter holocaust av hauger med lik. Disse bildene, mener han, har gjort at jødeutryddelsen ikke bare er ord og at vi forstår hvor virkelig det var.

Kokkvold forteller at bilder som dette er blitt publisert i varierende grad fra krigs- og katastrofesituasjoner.

– Det er det noen som reagerer på, fordi de spør seg om man tar større hensyn til norske enn utenlandske lik. I krimsaker fra Norge skjer det ikke av hensyn til de pårørende. Men i dette tilfellet er ikke dette noe som slår mot de palestinske foreldrene. Det er et poeng å gi et noenlunde realistisk bilde av hvordan en krig er. For dette er krigens ansikt, sier han.

Generalsekretæren forteller at han mener redaksjonen av hensyn til publikum har plikt til å vurdere konsekvensene for dem som ser slike bilder. Noe han mener er gjort i det aktuelle tilfellet. Kokkvold opplever også at bildene han har sett fra Gaza er blitt råere enn tidligere.

Powered by Labrador CMS