Forskjellige aviser fra 13. januar 2009 forteller om forskjellig Reiten-lønn. Foto: Birgit Dannenberg

Dette trenger ikke være feil

Én person, fire aviser og fire forskjellige beløp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hva har egentlig Eivind Reiten tjent gjennom sine åtte år som toppsjef i Hydro? Riksavisene synes ikke å være enige.

Veldig forskjellig

Dersom Reiten selv skulle valgt inntektene sine etter det avisene slår opp tirsdag, ville han nok valgt bort Dagbladet, der man anslår at han har tjent 75 millioner i perioden. I tillegg kommer pensjon som til sammen vil ende på over 100 millioner kroner.

Dagens Næringsliv er nok litt mer fristende. Der i gården har de beregnet inntektene til Reiten i perioden til 96 millioner kroner, men da er ikke pensjonen til den avgåtte Hydro-sjefen tatt med.

I Aftenposten er lønna til Reiten litt lavere enn i DN. I Postgirobygget har journalistene kommet fram til at Reiten har tjent 92 millioner kroner i sine åtte år som toppsjef, med pensjonen blir det til sammen 150 millioner kroner. Men det forutsetter at Reiten ikke dør de neste 26 årene.

Høyest utbetaling

Størst lønn kan Reiten heve, nokså passende, i landets største avis. VG skriver på sin forside at Reiten tjener 186 millioner kroner inkludert alt. Avisen har satt pensjonsavtalen til Reiten til hele 90 millioner kroner, betraktelig høyere enn det søsteravisen Aftenposten er kommet fram til. Riktignok har VG tatt høyde for at Reiten lever litt lenger enn det man har gjort hos tanta.

I informasjonsavdelingen til Hydro har de ikke noe klart svar på hvorfor tallene spriker såpass sterkt, men regner med at det ligger ulike regnemetoder til grunn.

BI-professor Bård Kuvaas forteller at det ikke trenger å være noe feil ved tallene avisene presenterer.

– Kan samtlige aviser her ha rett?

– Ja, det kommer an på hvordan man regner. Noen av dem har tatt med lønn, opsjoner og ventelønn, forteller Kuvaas.

Største tallet

Sjefredaktør i E24 Per Valebrokk kommenterer saken i dagens VG. Journalisten får tak i redaktøren for å spørre ham hvordan tallene kan ha blitt såpass ulike.

Også han har stusset over forsidene, men slår fast at Dagbladet, som har unnet Reiten minst, ikke har med etterlønn og pensjon. Dersom disse summene legges til summen på 75 millioner er Dagbladet på samme størrelse som Aftenposten.

– Det som overrasker meg mest er at Dagbladet som tabloidavis har klart å presentere det laveste tallet. Nå sier jeg ikke at de skal skrive et tall bare for at det er høyt, men det handler vel om å finne den mest oppsiktsvekkende vinkelen.

Powered by Labrador CMS