Det har vært en voldsom debatt i Sverige om Liza Marklunds bok "Gömda". - Jeg har aldri løyet, lagt til eller overdrevet for å gjøre historien bedre, sier forfatteren.

Bråket om Marklund

Sveriges mest kjente kvinnelige journalist ble anklagd for svindel. Så ble det stille.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Slik framstiller iallfall kritikerne hvordan de etablerte mediene lot desembers store skup ligge urørt. Liza Marklund er Sveriges kanskje største medieikon og forfatter av suksessromanene om tabloidjournalisten Annika Bengtzon. Hun er også spaltist i VG.

En av de aller mest leste er «Gömda», den angivelig sanne historien om voldsofferet Mia. Anslaget over hvor mange svensker, de aller fleste kvinner, som har lest boka, varierer fra 700.000 til en million. Før jul debuterte ukebladjournalisten Monica Antonsson med en 500 siders korreks til «Gömda».

Motbok

– Grunnhistorien i Liza Marklunds bok om Mia er falsk, sier Annika Widebeck i TV 4. Hun gjorde først en reportasje om motboka som tilsynelatende river fra hverandre Marklunds fortelling. Så fulgte hun opp med to innslag til. De ble stanset rett før de skulle på lufta.

– Det er rett og slett ikke sant at kvinnen som kalles Mia Eriksson måtte flykte fra hjembyen og deretter fra landet fordi hun var truet av sin voldelige ekskjæreste.

Sist uke holdt den svenske Publicistklubben et åpent møte i Stockholm om skandalen. Møtet ble det best besøkte i klubbens historie. Oppvasken som truer Marklunds renommé, er nyårets heteste tema.

Gömda kom på Bonnier i 1995 og på Piratforlaget fem år senere. Motboka «Mia – sanningen om Gömda», kom 8. desember i fjor. Monica Antonsson, som selv hadde intervjuet Mia 13 år tidligere, kom i kontakt med slektninger, naboer og andre i Oxelösund. De fortalte at beretningen er full av usannheter.

– Antonsson har ettergått hele Mias historie i Sverige. Det viser seg at en rekke personer som kjente Mia, har forsøkt å komme til orde alle disse årene. Ingen ville høre på dem, sier Widebeck. Blant de fortiede er den hovedanklagede, Osama Awad, libaneseren som i Marklunds bok kalles «Mannen med de svarte øynene».

Rasisme

– Det påstås at «Gömda» er rasistisk, det kan vel ikke stemme?

– Jo, det er faktisk helt korrekt. Jeg hadde ikke lest boka før jeg ble kastet inn i dette. Så jeg ble helt forskrekket: «Araberne står som en svart vegg», «han tar et nevetak om hennes rugblonde lokker».

– Boka er fullt av sånt. Det er «svart», «svarthåret» og «lyslokket» over alt.

Kritikere av Marklunds bok har også heftet seg ved at når Mia angivelig flykter til USA for å slippe unna den voldelige forfølgelsen, skjer det med en blond helt fra Norrbotten. Virkelighetens Mia forlot landet med en chilener. Antonsson antar at det var han som fikk asyl, men Mia presenterte for to uker siden amerikanske asylpapirer som styrker hennes versjon. Svenske journalister og bloggere graver nå ivrig i denne saken.

Roman

– Marklund og Guillou besvarer kritikken med at «Gömda» er en roman?

– Det er bare bullshit. Hun har i årevis og i alle sammenhenger gjentatt at fortellingen er sann, bortsett fra detaljer som skal skjerme Mia og vist til de hundretalls dokumenter hun har lest. Hvis ikke «hele Sverige» oppfattet Mias historie som sann, ville vi ikke fått denne debatten.

Riksmediene i Sverige blir anklagd for å holde hånd over Marklund, enten av feighet eller på grunn av vennskap. Widebeck tror heller det startet med at motboka fra en ukjent forfatter på et lite forlag, havnet i kulturredaksjoner som ikke så nyhetsverdien.

TV 4 stanset innslaget

Riktignok ble hennes egne to oppfølgerinnslag stanset rett før sending av TV 4-sjefredaktør Jonas Gummesson, som ifølge reporteren er bestis med Marklund. Men hennes anklager gjelder særlig kollegene i store medier som har unnlatt å ettergå Marklunds og Antonssons beretninger, og i stedet nøyd seg med å referere.

På Publicistklubbens møte, der Journalisten heldigvis slapp inn, fortalte Guillou at han ikke har lest Marklunds bok. Han mente kombinasjonen av fiksjon og fakta er beste metode for å avdekke viktige sannheter, men fikk svært beskjeden støtte fra salen.


Se opptak fra svenske Publicistklubben

Derfor ble skandalen dysset ned (rolf van den Brink)

Svar fra Marklund pr-agent

Skjebnefellesskap Aftonbladet/Expressen

Monica Antonssons blogg

Liza Marklunds hjemmeside

Powered by Labrador CMS