Maks 20,5 måneder etterlønn

Hjemmet Mortensen skal spare 160 millioner kroner og tilbyr etterlønn i inntil 20,5 måneder. For dårlig, sier redaksjonsklubben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Arbeidet med utformingen av sluttpakketilbudene til de ansatte i Hjemmet Mortensen har pågått i lengre tid, og i går hadde ledelsen møter med tillitsvalgte for å få de siste brikkene på plass.

Det skal spares 160 millioner kroner de neste tre årene. Hva det betyr i antall årsverk, vil ingen i HM Media opplyse noe om, men etter det Journalisten erfarer, dreier det seg om rundt 100 årsverk. Mandag blir de ansatte orientert.

Misnøye i klubben

Klubbleder for de NJ-organiserte journalistene i HM Media, Harald Grevskott, sier at bedriftens tilbud er for dårlig.

Klubbens misnøye går både på utformingen av den såkalte etterlønnsmatrisen som stanser på 20,5 månedslønner for ansatte over 60 år med mer enn 25 år bedriftsansiennitet, og andre forhold. Blant annet mener klubblederen det er for dårlig å tilby bare 50.000 kroner i påslag over fem år for medarbeidere som er villig til å ta AFP.

– Med den innretning tiltakene nå har, frykter jeg at det blir vurdert som så dårlig at vi ikke greier å nå nedbemanningsmålene på en frivillig måte, sier Grevskott.

Over i nytt arbeid

HR-direktør Liv Brynhildsvoll i Hjemmet Mortensen sier at innretningen på sluttpakketilbudene er slik at de skal hjelpe medarbeidere hurtigst mulig over i nytt arbeid og at de særlig er innrettet på å hjelpe eldre medarbeidere med lang ansiennitet i mediehuset.

– Vi har utformet en sluttpakkematrise, en garantilønnsordning og en ordning med støtte til etterutdanning og etablering av egen virksomhet, sier Brynhildsvoll.

Lavt toppunkt

Klubbleder Harald Grevskott er ikke fornøyd. Han peker blant annet på at toppunktet er altfor lavt. I sammenlignbare Oslo-redaksjoner ligger toppunktet på 30 månedslønner eller mer, mens her er det bare 20,5 sier Grevskott.

– Systemet slår så galt ut at en 40-åring kan ha jobbet her i 20 år og sitter igjen med bare ti månedslønner, mens en annen medarbeider på 59 år og med fem års bedriftsansiennitet får samme sluttpakke, sier Grevskott.

Han er også bekymret over at bedriften ikke synes å være villig til å gi noen skikkelig gavepensjon i tillegg til AFP.

– De gir maksimalt 50.000 kroner over fem år i tillegg til AFP. Det er altfor lite, og vi har over 30 personer i AFP-alder, sier Grevskott.

Hjelp til selvhjelp

Sluttvederlagsordningen i HM har som hovedmål å bidra til at overgangsperioden til ny jobb blir kortest mulig. Som grunnprinsipp hevder HM at de satser på hjelp til selvhjelp, og at de satser på å hjelpe medarbeidere til å få mer tid til å få et bedre økonomisk sikkerhetsnett.

I tillegg slenger de ut en ekstra gulrot og sier at de som søker sluttpakke innen 23. februar får en ekstra måned etterlønn.

Mandag skal ledelsen presentere sparetiltakene på allmøte i huset. Det er rundt 500 ansatte og knapt 200 er organisert i NJ.

Powered by Labrador CMS