Samferdselsminister Liv Signe Navarsete. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX

– Sp undervurderte folket

Regjeringens blasfemiutspill var ingen fare for ytringsfriheten, men en fare for måten vi tenker på i slike viktige, prinsipielle saker, mener Anders Heger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lederen for norske PEN er svært forundret over den måten regjeringen har behandlet blasfemisaken på.

– Vi har en regjering som tenker riktig og prinsipielt når det gjelder ytringsfrihet og demokratispørsmål internasjonalt, men på den nasjonale arena bryr de seg ikke. Det er alvorlig, sier Heger.

Han viser til at de to viktigste statsrådene når det gjelder en ny lov som berører ytringsfrihet, nemlig justisministeren og kulturministeren, tidlig skygget banen og forsvant fra debatten. De skjønte åpenbart at her burde de holde seg unna.

– Når man sitter og diskuterer en ny lov om ytringsfrihet og blir henvist til kommunalministeren og samferdselsministeren, så skjønner man jo at det er noe galt, sier Anders Heger.

Undervurderte folket

Han mener det er helt opplagt at Senterpartiet og regjeringen undervurderte opinionen i denne saken. De skjønte ikke at dette var en viktig, prinsipiell sak, ikke en liten, praktisk-politisk sak man kunne hestehandle om. Men det skjønte folket.

– Det er en interessant observasjon at folk tenker mer prinsipielt og overordnet enn de som egentlig er satt til å gjøre det, sier PEN-lederen.

– Hvorfor kom dette utspillet?

– Jeg tror dette fra begynnelsen av ble ansett som en praktisk sak som skulle gi Senterpartiet en liten seier som de kunne markere seg med. Ingen hadde noen gang tenkt at denne loven skulle anvendes.

Sp ikke spesielt for mangfold

– Mange har tolket det som et frieri til en forholdsvis stor gruppe muslimer i Norge?

– Ja, jeg ser det, men det tror jeg ingenting på. Senterpartiet er da ikke spesielt for mangfold.

– Var du noen gang bekymret for ytringsfriheten i Norge?

– Nei, det var jeg ikke bekymret for. Vi har en blasfemilov som ikke en gang kunne brukes mot Varg Vigernes, og så sier regjeringen at vi skal få en ny lov som er enda mer liberal enn den vi har. Loven skulle altså ikke brukes til noe som helst. Men faren ligger i måten vi tenker på i slike store, viktige og prinsipielle spørsmål.

Powered by Labrador CMS