Ny åpenhet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er oppmuntrende at stadig flere organisasjoner og institusjoner i mediebransjen, åpner dørene for allmennheten. Nisjemediene får mulighet til å livedekke diskusjoner som tidligere fant sted med få tilskuere. Nå har vi større mulighet til å kikke beslutningstakere i kortene. Det skaper nye holdninger.

Pressens Faglige Utvalg tillater livedekning av møtene på nett-tv. Adgangen begrenser seg riktignok til tre-fire saker på det månedlige møtet. Noen klager unntas offentlighet av hensyn til personvernet, og partene kan også si nei til livedekning. PFU mener man ellers risikerer at færre vil våge å klage på mediene.

Selv om vi ikke følger utvalget hele veien i synet på åpenhet, er det liten tvil om nytten i de steg som er tatt. Våre nettbrukere har anledning til å følge selve diskusjonene i PFU, der oppfatninger endres, standpunkter prøves og streng saklighet veksler med sleivspark og høylytte fordommer.

Sendingene har tilsynelatende inspirert flere. Norsk Redaktørforening har bedt Journalisten dekke landsmøtet på nett-tv i slutten av april. Det vil gi et bredt publikum adgang til å vurdere holdninger og evner blant landets redaktører, samtidig som vi får høre deres upolerte svar på annonsekrise og nye medievaner.

Uka etter holder Norsk Journalistlag landsmøte, og vi tar sikte på å sende alle viktige diskusjoner på nett-tv. Fagforeninger og tillitsvalgte trenger samme søkelys som andre med makt. Før vi kommer så langt, har Journalisten trolig også brakt store deler av Skup-konferansen videre til dem som ikke er i Tønsberg.

Det er inspirerende å oppleve hvordan den ene åpningen for livedekning lokker fram den neste. Det tekniske utstyret som skal til for en brukbar overføring av en debatt eller en pressekonferanse koster nå under 30.000 kroner. Her kommer digitaliseringen igjen til stor nytte. Prisen på produksjon og distribusjon synker dramatisk, samtidig som nisjemedier kan bringe informasjon som ville falt igjennom på en bredere plattform. Resultatet er større åpenhet.

Samme effekt får vi når bloggere og journalister øyeblikksdekker begivenheter, konferanser og møter. Verktøy som Twitter og Cover it live er tatt i bruk av medier som dekket krigen i Gaza, kommunestyremøter og piratrettssak. Flittige bloggere har brakt konferanser på IJ og BI til et bredere publikum, mens andre brukte Twitter til å formidle de første rapportene fra flyulykken på Schiphol.

Noen av disse formidlingsmåtene er svært smale og faller langt utenfor tradisjonell medieøkonomisk tenkning. Samtidig er nisjepreget noe av verdien. Det er stas å få delta i denne utvidelsen av ytringsrommet. Kanskje de største svartmalerne også kan finne noe å glede seg over.

Powered by Labrador CMS