Frank Aarebrot. Foto: Paul Sigve Amundsen

– Det er journalistene som styrer

Norske politikere mener det er mediene og ikke dem som setter dagsorden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frank Aarebrot og Torgeir Foss har igjen gjennomført spørreundersøkelser for de Nordiske Mediedager går av stabelen i Bergen i mai. Denne gangen har de to gjennomført personlige intervjuer med 113 stortingsrepresentanter, lokalpolitikere, publikum og journalistene selv.

En fjerdedel

Resultatet av den kvalitative undersøkelsen vil trolig overraske. Ifølge Foss og Aarebrot er det bare 22 prosent av politikerne på Stortinget som mener det politiske systemet som oftest setter den politiske dagsorden. Tre av fire stortingsrepresentant mener journalistene og mediene styrer det offentlige politiske ordskiftet.

– Vi vet at blant politikerne er det langt flere enn de 71 prosentene som mener det er journalistene som setter den politiske dagsorden, for da vi intervjuet dem var dette et av spørsmålene hvor de brukte langt tid på å svare. Svært mange av dem som falt ned på at det var de selv som styrte debatten, sa at de måtte svare det, sier Frank Aarebrot.

Fire prosent av de spurte mener økonomiske interesser setter dagsorden oftest, mens én prosent mener det er ideelle organisasjoner.

Standpunkt

Det er også klar forskjell mellom hva partiene tenker om seg selv. Ifølge undersøkelsen mener KrFs stortingsrepresentanter at de setter den politiske dagsorden. I motsatt ende står SV og Frp, hvor fire av fem representanter mener det er journalistene som gjør det.

Aarebrot mener dette er et demokratisk problem, samtidig som han berømmer politikerne for å ha gitt uttrykk for en viss integritet i forhold til mediene.

Dette kommer fra svaret på spørsmål om påvirkning av standpunkt. Til tross for at bare en av tre ikke lar mediene påvirke sine standpunkter, mener Aarebrot at de spurte ikke er populistiske når de skal ta stilling til samfunnsspørsmål.

– Jeg tolker resultatet slik at ”noe betydning”, som 60 prosent på Stortinget svarte, egentlig heller mer mot mindre betydning enn mot kategorien stor betydning, sier Aarebrot.

Forskjeller

Over 90 prosent av journalister og politikere både lokalt og sentralt er enige om at mediene generelt sett har stor betydning i samfunnsdebatten. Blant publikum er man litt mindre bastante hvor ”bare” 77 prosent som mener betydningen er stor.

Mens to tredjedeler at stortingsrepresentantene mener at pressen setter politisk dagsorden, mener litt over halvparten av de spurte journalistene det samme.

Powered by Labrador CMS