Erling Lae. Foto: Pia Prestmo

Lae likte ikke forsiden

Og byrådslederen skulle helst unngått polemikken mellom Oslo Nå og NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den observante leser av Journalisten har trolig fått med seg at Oslo kommunes informasjonsavis slaktet journalistikken NRK hadde begått om byens botilbud til hjemløse. Senest fredag gikk kamphanene Per Erik Borge i Oslo kommune og Jon Gelius i ytterligere polemikk om saken.

Redigering

I siste bystyremøtet i april fikk Erling Lae Oslo Nås forside på spørsmålslisten i den muntlige spørretimen. Da ville Arbeiderpartiets Rina Mariann Hansen vite hvilken holdning byrådsleder Lae hadde til polemikken informasjonsavisen drev med.

– Jeg likte ikke den forsiden, for en informasjonsavis som skal ha tillit til [sic] hele befolkningen bør ikke gå inn i polemikk redaksjonelt. Når det er sagt vil jeg også si at de faktaopplysningene som sto i artiklene er korrekte inne i avisen, men jeg likte altså ikke denne forsiden, svarte Lae.

Les referatet fra møtet her.

Forsiktig

Byrådslederen gjorde det samtidig klart at han ikke legger seg opp i redigeringen av avisen og at Lae først ser den når avisen er ferdig trykket. Men polemikken likte han ikke.

– En informasjonsavis må være forsiktig, slik at en har tillit til hele befolkningen og at en har tillit til alle partier i bystyret, fortsatte Lae.

Det ga seg uansett ikke der. Ivar Johansen i SV sa at han på sin side ikke skjønte hvordan byrådslederen kunne stille seg bak informasjonsavisen og mene at NRK tok feil i sin reportasje.

– Dagsrevyen framstilte ikke at disse tre personene ikke hadde tilbud fra kommunen. Intervjuobjektene og ingressen i selve Dagsrevyen var at tilbudet ikke var egnet for dem. Det ble sagt allerede i første eller andre setning fra Dagsrevyens side, sa Johansen.

Uavhengig?

Trond Jenserud (Ap) ville ikke være med på at Oslo Nå redigeres helt uavhengig.

– Det er mulig det er det i praksis, men som utgiver står det at ansvarlig redaktør er byrådslederens kommunaldirektør Nils Holm. Jeg tror det er vanskelig å framstille denne avisen som et objektivt uavhengig organ, som til enhver tid vurderer om det er byrådet eller opposisjonen for eksempel som har rett i sin beskrivelse av for eksempel rusomsorgen i Oslo.

– Vi har en tjenestemannstradisjon i Norge som er solid. Den er slik at hvis mistillitsforslaget hadde blitt vedtatt i dag, så ville kommunaldirektøren betjent den nye byrådslederen like godt som han betjener meg, konkluderte Lae.

Powered by Labrador CMS