Venezuelas journalister aksjonerer

Presseforbundet mener ytringsfriheten er alvorlig truet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Venezuelanske journalister skal marsjere i gatene for ytringsfrihet i morgen 27. juni, landets tradisjonelle og lovbestemte ”Journalistenes dag”. Etter ti år med president Hugo Chávez mener presseforbundet Colegio Nacional de Periodistas (CNP) at ytrings- og pressefrihet er alvorlig truet.

Angriper mediene

Forbundets 20.000 medlemmer regner med at de skal få med seg mange av sine lesere, lyttere og seere på demonstrasjonene som arrangeres i alle de største byene. Marsjen har fått stor allmenn oppslutning de siste årene, spesielt i 2007 da regjeringen stengte landets største TV-kanal, RCTV.

Nå mener CNP at situasjonen er ytterligere forverret. I løpet av 2008 ble det registrert 186 tilfeller hvor myndighetene eller Chávez-tilhengere gjorde seg skyldige i angrep på journalister og ytringsfriheten, blant dem drapet av journalisten Oriel Zambrano. Hittil i år har presseforbundet talt 72 overgrep, ni av dem voldelige.

Straffer «borgerskapets medier»

I en uttalelse før Journalistenes dag skriver CNP at fysisk og verbal aggresjon mot journalister stimuleres av regjeringen, og president Chávez selv legger ikke fingrene imellom når han angriper ”borgerskapets medier”. Den siste tiden har det spesielt gått ut over den siste systemkritiske TV-stasjonen Globovisión.

I løpet av de siste par ukene er denne nyhetskanalen ilagt bøter og restskatt på tilsammen 27 millioner norske kroner, blant annet fordi kanalen under generalstreiken i 2002 sendte reklameinnslag for de streikende som må anses som ”donasjoner” og dermed skattepliktige. Hittil har en kronerulling for å betale boten resultert i omkring 15 millioner kroner.

CNP er et lovfestet presseforbund hvor alle som arbeider med journalistikk, og som har utdannelse i kommunikasjonsvitenskap fra et universitet er forpliktet til å være medlemmer. Journalistenes fagforening, Sindicato Nacional de Periodistas (SNTP) med 6000 medlemmer støtter CNPs aksjoner 27. juni.

Powered by Labrador CMS