Retten ga VG Nett medhold

Rettspålegg om å fjerne navn og sladde bilder av narkotikatiltalt kvinne ble opphevet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

20. mai påla Oslo byfogdembete midlertidig VG Multimedia å anonymisere en 19-årig norsk kvinne som er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia. Ansvarlig redaktør Espen Egil Hansen i VG Nett kalte kjennelsen skandaløs, men valgte likevel under sterk tvil å etterkomme kravet.

Samtidig anket VG Nett avgjørelsen, og i ettermiddag besluttet byfogden at forføyningen omstøtes.

Ny aktualitet

De to øvrige norske kvinnene som er tiltalt i den mye omtalte narkotikasaken, har valgt å la seg identifisere. 18. mai meldte en 21-årig norsk kvinne seg for politiet i København. Hun er tiltalt for medvirkning til smuglingsforsøket.

Pågripelsen bidro til at VG Nett dagen etter valgte å også publisere navn og bilde av 19-åringen som sitter fengslet i Bolivia, noe hennes familie reagerte sterkt på. De brakte saken inn for Oslo byfogdembete, og vant fram. Familien politianmeldte også VG Netts redaktør fordi han ikke straks fulgte pålegget fra byfogden.

– Helt uholdbart

– Det er pressen selv, og ikke retten, som må stå for redigeringen av innholdet og være ansvarlig for sine valg, sa Hansen til Journalisten da rettsforhandlingene ble utsatt tidligere i måneden.

VG Nett fikk støtte fra Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund. Cato Schiøtz og Sigurd Holter Torp fra advokatfirmaet Schjødt har ført saken for VG.

Powered by Labrador CMS